MMF insistira na nivelizaciji plata u javnom sektoru

Dvonedeljni razgovori Misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) sa predstavnicima glavnih finansijskih institucija na Kosovu, oko Nacrta budžeta za 2019. godinu i o dugoročnom fiskalnom i ekonomskom razvoju u kontekstu redovne godišnje ocene MMF-a (za 2018. godinu), dovele su do zajedničkog zaključka – da postoje unutrašnji i spoljni rizici finansijske stabilnosti i da je neophodna i opreznost, kako bi bili prebrodivi za budžet Kosova.

MMF insistira na nivelizaciji plata u javnom sektoru

U ovom je kontekstu šefica Misije MMF-a za Kosovo, Stefania Eble insistirala da je neophodno ponovno razmatranje Nacrta zakona o platama, odnosno nivelizacija plata u javnom sektoru Kosova.

Šćipe Pantina poslanica Socijaldemokratske partije Kosova je dnevnom listu “Zeri” izjavila da se Zakonom o platama stremi uvođenju “reda” kada je reč o visini plata.

“Ima puno slučajeva kada se za isti posao unutar civilne službe, za isti položaj u institucijama plaća različito. Na primer, jedan pravni zvaničnik plaćen je drugačije u skupštini, drugačije u Vladi, drugačije u ministarstvu, drugačije u opštini. Zato treba uvesti pravilo da se za isti položaj dobija ista plata,” objasnila je Pantina.

Isto smatra i predsednik Ujedinjenog sindikata za obrazovanje, nauku i kulturu Rahman Jašaraj, koji kaže da je primedba MMF-a na mestu pošto Nacrt zakona nije “pravedan”za ceo javni sektor.

“Mi očekujemo da Zakon o platama nivelizira plate na osnovu profesionalne nadgradnje, odgovornosti i na osnovu posla koji obavljaju ljudi”, izjavio je Jašaraj.

Međutim, Haki Šatri, savetnik premijera Ramuša Haradinaja tvrdi da je bilo samo simboličnih neslaganja između kosovskih institucija i MMF-a oko Zakona o platama, jer kako kaže, upravo se ovim Zakonom teži da se izvrši nivelizacija plata, odnosno da kategorije civilnih službi budu plaćeni na istom nivou.

Prema finansijskim ekspertima, razlika u predviđanjima Vlade Kosova i MMF-a kada je reč o budžetu Kosova za 2019. godinu (koji bi trebalo da iznosi 2,3 milijarde evra) kreće se u rasponu od oko 30 miliona evra.

Stefania Eble je istakla da je MMF posebno zabrinuta zbog šeme plaćanja veterana Oslobodilačke vojske Kosova (OVK).

“Pokrenute su inicijative koje nisu produktivne. Diskutovali smo oko ovih rizika sa Vladom i ona je obećala da će sve ovo ponovo tretirati. Nastaviće se sa penzijskim reformama za veterane rata i podržati dodatak za decu i nastavnike”, izjavila je Eble.

Predstavnica MMF-a za Kosovo je takođe preporučila da povećanje penzija treba da bude u skladu sa osnovnom penzijom, a da reforme u obrazovanju i profesionalnom obrazovaanju treba ubrzati.

“Fiskalne inicijative, kao što je Zakon o platama i korist za porodilje su u procesu razmatranja. Povećanje plata vrši pritisak na privatno tržište rada i doprinosi da se radnici privuku,” istakla je Erble i dodala da treba izvršiti ponovno razmatranje celokupne socijalne šeme, kako da dobit imaju siromašni, a ne oni koji nemaju potrebu za ovu vrsu pomoći.

Erble je takođe istakla i da je u Nacrtu budžeta za 2019. godinu predvideo deficit od 1.9 odsto bruto društvenog proizvoda (BDP) koji je u skladu sa fiskalnim pravilima, i da je najvažnije da ovaj budžet izdvaja prioritete za troškove u zdravstvu, obrazovanju, sudstvu i infrastrukturi.

Inače, kako je izjavio ministar finansija Bedri Hamza, budžet za 2019.-tu godinu predviđa da se za obrazovanje izdvoji 300 miliona a za zdravstvo 250 miliona evra. Hamza nije precizirao i da li je u budžetu za narednu godinu predviđena i nadoknada za prosvetne radnike iz devedesetih godina, koji su nastavu sprovodili po privatnim objektima.

Artan Murati iz Demokratskog Instituta Kosova takođe smatra da u oblasti obrazovanja i zdravstvu treba napraviti kalkulaciju i videti kako će se to odraziti na budžet Kosova.

“Kosovo stalno dobija primedbe od MMF-a zbog toga što ima velikih troškova u socijalnim šemama, u platama u javnom sektoru, koje nisu uvek razumne”, rekao je on i dodao da ipak smatra da politički subjekti koriste povećanje plata kao različite “mamce” za manipulaciju i nastojanja da dobiju glasove od raznih kategija civilnih radnika i zvaničnika koji dobijaju plate iz državnog budžeta.

“Od 2010. godine pa nadalje uvek su postojale kategorija osoba koju su markirali politički subjekti i imali za cilj da dobiju njihove glasove, kao što su prosvetni radnici, pripadnici policije, lekari a sada i ja veterana rata, preko koje stalno nastoje da putem povećanja plata ili drugih materijalnih dobiti, osiguraju njihovu podršku”, izjavio je Murati.

Inače, Nacrt Zakona o platama usvojen je od poslanika skupštine Kosova početkom septembra meseca ove godine, a nakon što skupštinske komisije budu razmotrile iznete primebdbe, ovaj će se Zakon ponovo naći pred kosovskim poslanicima za glasanje. Ono što može da predstavlja problem za brzo usvajanje ovog zakona, na čemu insistiraju i zaposleni koji dobijaju plate iz budžeta i MMF, je mogući nedostatak kvoruma u skupštini, zbog aktuelnog bojkota opozicije.

Po predlogu Nacrta zakona o platama, plata premijera i predsednika skupštine iznosiće 2,390 evra, dok će predsednik Kosova dobijati mesečno 2,868 eura. Blizu 8,600 pripadnika policije dobijaće mesečno 525 evra.

Izvor: (gracanicaonline.info)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš