Ministar unutrašnjih poslova Kosova podnio ostavku

Kako je i ranije najavljeno, ministar unutrašnjih poslova Kosova, Flamur Sefaj, podnio je danas ostavku na tu funkciju, saopštila je danas Alijansa novo Kosovo.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova podnio ostavku

Njegovu ostavku prošle sedmice je zatražio kosovski premijer, Ramuš Haradinaj, zbog njegove uloge u hapšenju i deportaciji šest turskih državljana osumnjičenih za povezanost sa pokretom Fetulaha Gulena.

Sefaj je informisao Haradinaja o detaljima hapšenja i deportacije, kao i o svojoj umešanosti u tu operaciju…

Alijansa za novo Kosovo, čiji je Sefaj član i koja je potvrdila njegovu ostavku, saopštila je da Sefaj u toj operaciji nije bio “faktor koji odlučuje”, već je samo primjenio zakon na osnovu zahtjeva Kosovske tajne službe.

“Alijansa novo Kosovo visoko cijeni rad i angažovanje Sefaja na primijeni zakona i zaštitu Ustava Republike Kosovo, kako u slučaju pritvaranje i protjerivanja (direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiji) Marka Djurića koji je protivzakonito ušao na teritoriju Kosova, tako i u mnogim drugim slučajevima gdje je pokazao visoku institucionalnu odgovornost i poštovanje prema svojoj državi”, navodi se u saopštenju.

Kosovska policija i obavještajna agencija ranije su uhapsile i izručile Turskoj šest turskih državljana, zaposlenih u Koledžu “Mehmet Akif” na Kosovu, pod sumnjom da su pripadnici organizacije FETO propovjednika Fethullaha Gulena, kojeg turske vlasti optužuju za organizaciju neuspjelog vojnog udara.

Policija Kosova i obavještajna agencija su prema zakonu dužne da o takvim stvarima informišu premijera, ali oni to nisu učinili.

“Hapšenjem šest turskih državljana i njihovom deportacijom u Tursku, pogaženi su demokratski standardi Kosova”, ranije je izjavio kosovski predsjednik Hashim Thaçi.

Lider Alijanse za novo Kosovo, Bedžet Pacoli, zamjenik premijera i ministar vanjskih poslova, se ne slaže sa smjenom člana kosovske vlade iz redova te stranke.

Izvor: (haber.ba)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš