Melcer: Napredak u odnosu prema zatvorenicima, ali i na Kosovu i u Srbiji brojni navodi o zlostavljanju tokom policijskih saslušanja

Pohvaljujem Vladu Srbije i vlasti na Kosovu zbog "impresivnih poboljšanja u postupanju prema zatvorenicima i uslovima pritvora", ali još uvek treba činiti više za borbu protiv proizvoljnog zatvaranja i policijske nekažnjivosti, rekao je nakon svoje prve posete Kosovu i Srbiji specijalni izvestilac UN-a, Nils Melcer.

Melcer: Napredak u odnosu prema zatvorenicima, ali i na Kosovu i u Srbiji brojni navodi o zlostavljanju tokom policijskih saslušanja

On je, kako se navodi u saopštenju iz kancelarije visokog komesara za ljudska prava - primio brojne navode o zlostavljanju tokom policijskih saslušanja i izrazio je "ozbiljnu zabrinutost" zbog velikog rizika da se osobe sa mentalnim invaliditetom arbitrarno smeste u institucije. Postoji neefikasnost tužilačke i sudske prakse širom Srbije i Kosova, uključujući postupke u EULEX-u, ocenio je takođe. Zaključci su doneti nakon što su Melcer i njegov tim širom Srbije i Kosova intervjuisali, kako se navodi, brojne zatvorenike u policijskim stanicama, pritvorskim centrima i zatvorima visokog obezbeđenja, kao i lica smeštena u psihijatrijskim i socijalnim ustanovama, te migrante u prihvatnim i tranzitnim centrima. Izveštaj sa zapažanjima i preporukama Savetu za ljudska prava predstaviće u martu 2019. godine.

Zlostavljanje tokom policijskih saslušanja za dobijanje priznanja za dela za koja je međunarodna zajednica tražila rezultate 

"U Srbiji i na Kosovu Specijalni izvestilac je primio brojne navode o zlostavljanju tokom policijskih saslušanja, naročito kao sredstvo za dobijanje priznanja za krivična dela koja se odnose na narkotike, terorizam i organizovani kriminal - područja u kojima je međunarodna zajednica dugo vremena vršila pritisak na Srbiju i Kosovo da dostave rezultate," stoji u saopštenju iz kancelarije visokog komesara za ljudska prava. Zatvorenici su izjavili da su bili šamarani i udarani pesnicama i palicama, šutirani, da im je prećeno vatrenim oružjem i da su prisiljavani da priznaju krivicu za višestruke zločine, ponekad u zamenu za blaže kazne, ili uslovno puštanje na slobodu," rekao je Melcer.

Pritisci da priznaju dela 

"Pritisci na zatvorenike da priznaju je dodatno pogoršano mogućnošću prekomerno dugog pretpretresnog pritvora, koji je ponekad dostizao i tri ili više godina za čak minorne prekršaje. Sve u svemu, izgleda da postoji neefikasnost tužilačke i sudske prakse širom Srbije i Kosova, uključujući postupke u EULEX-u - Misiji vladavine prava EU na Kosovu - što u nekim slučajevima može rezultirati proizvoljnim pritvorom ili čak okrutnim, nehumanim, ili ponižavajućim postupanjem," dodaje se. 

Medicinsko osoblje nije obučeno da dokumentuje tragove mučenja u skladu sa međunarodnim standarima 

Specijalni izvestilac je pozdravio i "značajne napore zatvorskih zdravstvenih službi da sistematski ispituju nove zatvorenike", ali ističe i da "većina medicinskog osoblja nije bila obučena da otkrije i dokumentuje fizičke i psihološke tragove mučenja u skladu s međunarodnim standardima".

Veliki rizik da se osobe sa mentalnim invaliditetom arbitrarno smeste u institucije

Melcer je zrazio i "ozbiljnu zabrinutost" zbog velikog rizika da se osobe sa mentalnim invaliditetom arbitrarno smeste u institucije. 

"Duboko sam zabrinut što mnogi ljudi ne bi trebalo da budu u tim centrima, ukoliko bi se razvile alternativne strukture zasnovane na zajednici," rekao je takođe Melcer, naglašavajući važnost najviših pravnih zaštitnih mera i efikasnog praćenja kako bi se sprečila proizvoljna institucionalizacija. 

"Želeo bih da ohrabrim vlasti u Beogradu i Prištini da dodatno ojačaju svoje tekuće napore da obezbede adekvatnu medicinsku i psihološku podršku i rehabilitaciju svim žrtvama mučenja i drugog zlostavljanja prisutnih na njihovoj teritoriji i da obezbede efikasnu međunarodnu zaštitu," kazao je.

Pohvale Srbiji za odnos prema migrantima

Specijalni izvestilac je, sa druge strane, pohvalio značajne napore Srbije u protekle dve godine da se bavi velikim brojem migranata koji su stizali Balkanskom rutom, navodeći da nije primio "nikakve navode o zlostavljanju nad migrantima u Srbiji ili na Kosovu", te da je ozbiljno zabrinut zbog brojnih navoda o fizičkom nasilju od strane graničnih policija Hrvatske, Mađarske i Bugarske u pokušaju da ne uđu na njihovu teritoriju.

Detaljnije o Melcerovim preliminarnim zaključcima i preporukama čitajte OVDE  

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš