Mekalister: Srbija da ne blokira Kosovo

Relevantni dokument za nemački parlament je Rezolucija Bundestaga o Srbiji iz 2013. godine, koja stavlja poseban naglasak na "normalizaciju između Kosova i Srbije".

Mekalister: Srbija da ne blokira Kosovo
Sveobuhvatna normalizacija podrazumeva stalno angažovanje Srbije ka vidljivom i održivom poboljšanju odnosa sa Kosovom, uz izbegavanje mogućnosti da jedni druge blokiraju u naporima ka EU, izjavio je izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju, Dejvid Mekalister, u intervjuu za portal "European Western Balkans".

"Ona (Rezolucija o Srbiji) stavlja poseban naglasak na normalizaciju između Kosova i Srbije i nastaviće da oblikuje pristup Nemačke u pogledu pristupnih pregovora Srbije sa EU," rekao je Mekalister.

Na pitanje šta za njega znači "obuhvatna normalizacija" odnosa iz poglavlja 35, on je naglasio da je dijalog sa Prištinom blisko povezan sa pristupanjem EU.

Briselski sporazum iz aprila 2013. godine o principima normalizacije je bio kamen temeljac, ali taj sporazum je tri godine kasnije daleko od toga da bude primenjen, istakao je Mekalister.

"U suštini od Srbije se traži stalno angažovanje prema vidljivom i održivom poboljšanju odnosa sa Kosovom. Taj proces će obezbediti da i jedni i drugi nastave svoj put prema EU, izbegavajući mogućnost da jedni druge blokiraju u tim naporima," dodao je on.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš