Međunarodne vozačke neće važiti dok kosovo ne bude član UN

Ministarstvo unutrašnjih poslova izdalo je ove nedelje 5 prvih međunarodnih vozačkih dozvola.

Međunarodne vozačke neće važiti dok kosovo ne bude član UN

Međutim, sa ovim dozvolama, građani Kosova neće moći da se kreću državama Evrope, jer zemlja nije potpisnica Međunarodne konvencije o vozačkim dozvolama, niti članica Ujedinjenih nacija.

Zvaničnici MUP-a rekli su da ulažu napore da odvojeno postignu sporzume sa nekoliko evropskih zemalja kako bi olakšali kretanje građana Kosova putem ove dozvole, izveštava Koha.

„Nadamo se da ćemo u budućnosti biti potpisnici konvencije i članovi konvencije, jer, da bismo bili potpisnici moramo biti članovi. U kontaktu smo sa nekim zemljama sa kojima ovakvo međunarodno priznanje može biti regulisano bilateralno“, rekao je zamenik ministra, Bajram Gecaj.

„Ispunili smo sve uslove u skladu sa zakonom, nastavljamo da olakšavamo građanima vozačke dozvole za sve zemlje koje to zahtevaju, ali unutar teritorija ne važi. Traže ih van region, ali to još uvek nije definisano“, naveo je direktor Agencije za civilnu registraciju, Bekim Hodža (Hoxha).

Među prvim ljudima kojima je dozvola dodeljena ove srede je Fidaim Potoku, koji je svestan da mu dokument ne omogućava da se kreće evropskim zemljama.

„Prijavili smo se pre dve nedelje, danas smo ga dobili. Ovim se možemo kretati samo u onim zemaljama koje nas nisu priznale – pout Srbije, Rumunije, a ne kroz druge“, izjavio je on.

Stručnjaci za saobraćaj kažu da je dozvola neupotrebljiva dok zemlja ne postane članica UN i Međunarodne konvencije o vozačkim dozvolama.

„Ova vozačka dozvola je neupotrebljiva i ne može da se koristi nigde drugde. Dok ne budemo deo Svetske konferencije o vozačkim dozvolama, UN-a i Međunarodne konvencije o vozačkim dozvolama, nećemo moći slobodno da se krećemo po evropskim zemljama…“ rekao je Nolj (Nol) Deda.

Do sada se oko 500 građana prijavilo za dobijanje ovog dokumenta.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš