Mediji: Tači se priključuje narednoj fazi dijaloga u Briselu

Mediji na albanskom sve više govore o tome da bi predsednik Kosova Hašim Tači mogao biti uključen u narednu fazu dijaloga u Briselu. Tako današnja Koha piše da kosovski predsednik “priprema teren” da dijalog sa Srbijom preuzme pod svoju kontrolu i dodaje da bi Tačijevom timu za dijalog mogao da bude priključen nezavisni poslanik Bljerim Šalja. A današnja Epoka prenosi izjavu ministarke za dijalog Edite Tahiri da je treća faza dijaloga ujedno i poslednja, i da treba da uključi sve nivoe, pa i predsednika Kosova.

Mediji: Tači se priključuje narednoj fazi dijaloga u Briselu

U tekstu pod naslovom: “Tači planira da dijalog sa Srbijom preuzme pod svoju kontrolu”, današnja Koha piše o tome da će u narednu fazu pregovora sa Srbijom biti uključen i predsednik Kosova Hašim Tači.

Koha podseća da je Tači je ubrzo nakon predsedničke inauguracije počeo da se zalaže za izmenu formata dijaloga sa Srbijom, rekavši da bi on trebalo da postane dinamičniji i efikasniji u pogledu primene sporazuma, kao i da je neophodan napredak od procesa normalizacije ka "pomirenju između država i naroda,”

"Kosovo je spremno i zahteva unapređenje dijaloga na višem nivou i različitog kvaliteta. Mi smo spremni za istinski proces saradnje, prijateljske odnose i pomirenje. Kosovo, Srbija i region nikada nisu imali bolju priliku da saradnju usmere na pravi put", prenosi list izjavu Tačija na nedavnom NATO seminaru održanom u Prištini.

U prilog ovome, prištinski list navodi izvor po kome se očekuje da će se budućem Tačijevom timu za dijalog pridružiti i nezavisni poslanik Bljerim Šalja.

Koha podseća da je  Šalja na početku procesa bio deo tima za dijalog o normalizaciji odnosa sa Srbijom, prvo kao predstavnik Alijanse za budućnost Kosova, a  onda kao predstavnik Vlade. Međutim ni kancelarija predsednika, ni Šalja nisu potvrdili ovakvu mogućnost.

List navodi da, sa druge strane, predsednik Srbije Tomislav Nikolić, nije dao znake da će prihvatiti razgovore sa svojim kosovskim kolegom, koga Srbija optužuje za ratne zločine. Ali drugi srpski zvaničnici, piše list, smatraju da Tači treba da bude uključen u proces dijaloga, navodeći izjavu ministra spoljnih polsova Ivice Daćića da je "učešće Tačija u dijalogu veoma važno, jer je njegova stranka moćna na Kosovu."

A današnja Epoka piše da kosovske institucije izražavaju spremnost da se dijalog nastavi na različitim nivoima, ukoliko Srbija bude sprovodila dogovore.

List prenosi izjavu ministarke za dijalog Edite Tahiri koja očekuje da će se Tači priključiti trećoj fazi ovog procesa, koja, prema njenim rečima, predstavlja i završnu faza.

"Treća faza, koja je završna faza procesa dijaloga, počeće nakon sprovođenja postignutih sporazuma koji će završiti uzajamnim priznavanjem dve države, nakon čega će focus biti na pitanjima ratne odštete, sukcesiji, i razgraničenju sa Srbijom. Naravno, format dijaloga treba da bude na višem nivou, sveobuhvatniji, i treba da uključi sve nivoe, takođe i predsednika", rekla je Tahiri.

Međutim, politički analitičari ne očekuju da će novi format procesa doneti nešto novo.

"Sumnjam da će se nešto popraviti u procesu dijaloga u slučaju da napreduje ka predsedničkom nivou", izjavio je za Epoku analitičar Imer Muškoljaj.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš