Masovni štrajkovi na Kosovu

Na Kosovu svakim danom sve više institucija stupa u štrajk zbog najavljenog razmatranja Zakona o platama u Skupštini krajem meseca. Štrajkači zahtevaju izmenu zakona i povećanje plata. U štrajku je sektor obrazovanja, jedan deo zdravstvenog sektora, a štrajk najavljuju i ostali.

Masovni štrajkovi na Kosovu

Nastavnici na svim nivoima državnog obrazovanja od 14. januara su u štrajku, kada je inače trebalo da počne drugo polugodište. Nakon više sastanaka Ujedinjenog sindikata za obrazovanje, nauku i kulturu sa vladinim zvaničnicima, oni su u nedelju odbili predlog premijera Kosova Ramuša Haradinaja na povećanje od 10 odsto, zahtevajući porast od najmanje 30 odsto. Iz Vlade Kosova su rekli da je predlog o povećanju urađen nakon ozbiljnog razmatranja budžeta, te da je nepravedno da se nakon takve odluke i dalje ospori pravo dece na školovanje.

Iz Ujedinjenog sindikata smatraju da je Zakon o platama diskriminatorski za zaposlene u obrazovanju, gde je od 11 mogućih koeficijenata, obrazovanje na pretposlednjem mestu.

„Ne želimo klasično povećanje plata, već povećanje koeficijenta, jer smo aktuelnim zakonom degradirani i potcenjeni. Ne tražimo povećanje koeficijenta da bi postali bogatiji, već da dobijemo zasluženo mesto u ovom zakonu. Ponuda premijera odnosi se na povećanje od manje od 10 odsto“, kazao je Rahman Jašaraj predsednik ovog sindikata na sastanku odbora u ponedeljak.

Jašaraj je rekao da ukoliko nema budžeta, neka se onda smanji vrednost koeficijenta od predsednika pa naniže i neka se poveća koeficijent za nastavno osoblje.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj pozvao je međutim ponovo sindikat da razmisli o ponudi, navodeći da je to najbolja moguća opcija.

„Na kraju, Zakon može da se usvoji bez promena, i onda će morati da se vrate radnim mestima. Deca su već dosta izgubila. Mi bismo želeli više da im povećamo plate, ali ovo su mogućnosti“, kazao je Haradinaj u ponedeljak.

Ovaj štrajk nije podržao Savet roditelja Kosova iz kojeg su rekli da podržavaju zahteve nastavnika, ali da se rešenje tome ne može tražiti putem štrajka.

Broj zaposlenih u obrazovanju, među kojima su i oni koji traže povećanje koeficijenta je oko 27 hiljada. Prosečna plata u osnovnim i srednjim školama je između 420 i 440 evra, dok na univerzitetima ona iznosi preko 1.000 evra. Broj učenika u sistemu preduniverzitetskog obrazovanja je oko 370 hiljada, a ukupno studenata je oko 110 hiljada.

Međutim, pored obrazovanja, u štrajku je i jedan deo zdravstvenog sektora kao što su kardiohirurzi i ortopedi, a nedavno štrajk su prekinuli i rudari Trepče koji su takođe zahtevali povećanje plata. Pojedini sektori najavljuju da će narednih dana stupiti u štrajk.

Predsednik Hašim Tači kazao je da razume odluke Vlade Kosova ali i da poštuje pravo na protest i štrajk. On je ohrabrio strane na socijalni dijalog.

„Protiv sam jednostranih poteza od bilo koga. Insistiram na socijalnom dijalogu“, kazao je Tači.

Podsetimo, premijer Kosova Ramuš Haradinaj je u decembru 2017. godine, 100 dana po stupanju na dužnost, udvostručio svoju i plate svojih najbližih saradnika, te je njegova plata sa 1.500 evra povećana na 2.950 evra. Njegovi zamenici primaju 2.500 evra, ministri po 2.000, zamenici ministara po 1.150 evra, šef osoblja premijera 1.850 evra.

Prosečna plata na Kosovu je oko 500 evra.

Izvor: (slobodnaevropa.org)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš