Marković u Prištini: Želimo bolju saradnju sa Kosovom

Crna Gora sa Kosovom nema problema već samo otvorena pitanja, izjavio je Duško Marković, premijer Crne Gore tokom posete Prištini. Najavio je intezivniji dijalog po pitanju problema demarkacije, kako bi se što pre došlo do rešenja.

Marković u Prištini: Želimo bolju saradnju sa Kosovom

Crna Gora sa Kosovom nema problema već samo otvorena pitanja, izjavio je Duško Marković, premijer Crne Gore tokom posete Prištini. Najavio je intezivniji dijalog po pitanju problema demarkacije, kako bi se što pre došlo do rešenja.

Nakon sastanka sa premijerom Kosova, Ramušom Haradinajem, Marković je kazao da Crna Gora želi da podrži Kosovo na putu evrointegracija, da razvije bolju ekonomsku saradnju kao i o saradnju u oblasti infrastrukture, o čemu je danas bilo reči na sastanku dva premijera. Takođe se razgovaralo i o unapređenju crnogorske zajednice na Kosovu.

Marković je kazao da je na sastanku bilo reči o Sporazumu o demarkaciji Crne Gore sa Kosovom, podsećajući da je taj proces, ratifikacijom sporazuma, okončan u crnogorskom parlamentu.

„Crna Gora želi da, kao dobar susjed, kao prijatelj, pomogne da se to pitanje razriješi, da dođemo do sporazuma o državnoj granici. Mi ne želimo da u ovom trenutku određene razlike pretvorimo u naš problem. O tome smo razgovarali, u najboljoj nameri, kao pravi prijatelji i u nastavku našeg dijaloga kojeg već imamo, tražićemo najbolja rešenja kako bi imali ratifikovan sporazum i kako bi Kosovo dobilo novu veliku priliku kada su u pitanju evrointegracije“, kazao je Marković.

„Mi smo odgovorni ljudi, odgovorni političari. Mi nismo tu da odugovlačimo nego da pronalazimo najbolja i održiva rješenja. Na Balkanu je veoma važno da imate sposobnost da donosite brze odluke, jer nas to odlučujuće usmjerava prema budućnosti koja je kvalitetnija od one koju danas posjedujemo. Naš razgovor na tu temu išao je u pravcu intezivnog dijaloga, neprekidnog dijaloga i pronalaska rješenja za izlaz iz te situacije."

I premijer Kosova, Ramuš Haradinaj je na to dodao da postoji dobra politička volja da se pronađe izlaz iz situacije.

Marković je dodao da se dobri i prijateljski odnosi trebaju oplemeniti i boljom ekonomskom saradnjom, najavljujući uspostavljanje saradnju dve privredne komore, ekonomskih resorsnih ministarstava te razvoju infrastrukture radi lakšeg međusobnog kretanja. Marković je takođe pozdravio usvajanje strategije u Vladi koja predviđa bržu integraciju crnogorske zajednice u kosovske institucije.

Premijer Crne Gore je takođe kazao da Crna Gora doprinosi miru u regionu, a primer toga je i slanje dvojice crnogorskih oficira pri NATO misiji na Kosovu u regionalnoj komandi u Prištini i Skoplju.

„Slanje naša dva oficira u komandu NATO-a pri misiji KFOR-a je odgovornost Crne Gore da doprinese regionalnoj stabilnosti, miru i razumevanju. To je i dokaz da je Crna Gora spremna da preuzme odgovornost koja proizilazi iz članstva u NATO-u. Dakle, to je poruka mira, to je poruka ispružene ruke regionu da obezbedimo razumevanje, solidarnost i stabilnost“, poručio je Marković.

Haradinaj je pozdravio takvu odluku Crne Gore navodeći da su oni na Kosovu dobrodošli. On je takođe obećao crnogorskom premijeru da će zajednički da rade na bilateralnim odnosima i eurointegracijama.

Markovića je inače na aerodromu dočekao zamenik premijera Kosova, Fatmir Ljimaj, a uz državne počasti ga je ispred zgrade Vlade Kosova dočekao premijer Kosova, Haradinaj.

U četvrtak u prepodnevnim satima crnogorski premijer će se sastati sa predsednikom Skupštine Kosova, Kadrijom Veseljijem, i predsednikom Kosova, Hašimom Tačijem.

Marković je trebao da poseti Kosovo prošle nedelje, međutim poseta je odložena zbog magle.

Očekivanja političke klase u Prištini od ove posete jesu da se još jednom razjasni pozicija Crne Gore po pitanju demarkacije, uz nadu da će se zvanična Podgorica složiti o zajedničkoj izjavi na osnovu koje dve zemlje ostaju posvećene da još jednom razmotre pitanje demarkacije, a ukoliko se tokom predstojeće faze fizičkog obeležavanja granice utvrdi da je bilo propusta ili grešaka.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš