Marić: ZSO će imati svoju strategiju razvoja

Vlada, kao i vićena ministarstava na Kosovu imaju svoje razvojne programe, od kojih je danas predstavljen još jedan, strategija orijetacije za lokalnu samoupravu 2016-2026. Ta desetogodišnja strategija trebalo bi da bude putokaz razvoja opština na Kosovu, ocenili su učesnici konferencijie.

Marić: ZSO će imati svoju strategiju razvoja

Cilj glavne strategije lokalne samouprave na Kosovu je pospešivanje društveno- ekonomskog razvoja lokalnih samouprava, što  podrazumeva  izmene i dopune određenih akata u Zakonu o lokalnoj samoopuravi.

,,Ono što je naš glavni cilj jeste da lokalna samouprava bude što bliža građanima i da zajedno sa njima pristupimo procesima integracije i samom evropskom programu. Možemo da kažemo da o Kosovu vlada percepcija o viskokoj korupciji i svi zajedno moramo da radimo da svi građani vide da se usloge obavljaju na odgovarajući način“, rekao je Isa Mustafa, predsednik Vlade Kosova.

Strategijom je predviđeno pret ključnih smernica: Ekonomska i socijalna održivost loklanog razvoja opština; Određivanje okvira efikasne opštinske uprave; Jačanje profesionalnih i institucionalnih organa, kao i jačanje partnerstva između opština, civilnog društva i privatnog biznisa; Promocija verskog nasleđa i kulturne raznolikosti. Kako će desetogodišnja strategija biti podložna izmenama, zanimalo nas je da li bi i Zajednica srpskih opština kasnije mogla biti uključena u Strategiju razvoja.

,,Zajednica će sigurno imati svoju zasebnu strategiju jer je to ozbiljan proces, to će biti ozbiljna institucija koja treba da zaživi u smislu omogućavanja svega onoga što danas nedostaje srpskom narodu u funkcionisanju njihovih i lokalnih samouprava ali i svakako sprovođenja svih zakonskih odredbi koje se ne primenjuju“, kazao je Ljubomir Marić, ministar lokalne samouprave.

Predsednik opštine Gračanica Vladeta Kostić veruje da će strategija dati pozitivne rezultate  jedino ukoliko dođe do izmene Zakona o lokalnoj samoupravi.

,,Kad kažem promenu zakona pre svega mislim na promenu zakona o agencija za privatizaciju, gde bi se društvena imovina stavila na raspolaganje samim lokalnim samoupravama obizorom da loklane samouprave nisu u mogućnosti da budu taj motor privlačenja stranih investitora zbog nedostatka zemljišta i atraktivnih lokacija“, naglasio je Vladeta Kostić, predsednik opštine Gračanica.

OEBS je pomogao izradu ove strategije koja teži jačanju multietičnosti, transparentnosti i odgovornosti ,kroz javno učešće i uključenost građana na lokalnom nivou.

,,Radili smo sa vladom i ministarstvom na koordinacionim pitanjima. Mi ćemo pomagati ministarstvu u sprovođenju ove strategije, a OEBS će imati zajedničke aktivnosti sa ministarstvom u naredne tri godine, ali će podržavati i rad lokalnih samouprava“, rekao je Žan Klod Šlumberže, šef misije OEBS na Kosovu.

Kako ne bi došlo do odstupanja od strateških ciljeva, pri Ministarstvu lokalne samouprave biće osnovana Centralna devetoclana ekipa koja će nadgledati i  procenjivati sprovođenje strategije. 

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš