"Maj - rok za prestanak rada srpskih ilegalnih telefonskih operatora"

Očekuje se da se za nekoliko nedelja dva ilegalna operatora telefonije Srbije, koji posluju na teritoriji Kosova, uglavnom u većinski srpskim opštinama na severu Kosova - ugase.

U međuvremenu je treći operator, koji je nezakonito radio, već registrovan na Kosovu i posluje pod privremenom i ograničenom dozvolom. Ovo su obelodanili predstavnici Regulatorne agencije za elektronsku i poštansku komunikaciju (ARKEP).

Predsednik Upravnog odbora ovog tela, Krešnik Gaši, izjavio je za Radio Slobodna Evropa da se, po dobijanju državnog pozivnog broja od Međunarodne unije za telekomunikacije (ITU), sprovode dužnosti i obaveze koje su u skladu sa sporazumom u Briselu i važećim zakonima:

"Sporazum o telekomunikacijama, pored zahteva za dobijanje državnog pozivnog broja, imao je još jednu obavezu - da omogući ograničen i privremen rad operatora u pojedinim delovima teritorije Kosova.

Operator MTS D.O.O. je od 15. decembra 2017. počeo legalno da radi pod privremenom i organičenom dozvolom na Kosovu. Takođe, imamo još dva operatora koji su ilegalno delovali na Kosovu, a koji su se obavezali na - i otpočeli - puno povlačenje. Najnoviji datum njihovog povlačenja je 1. maj, 2017.," rekao je Gaši.

U međuvremenu, što se tiče drugih procedura u vezi sa državnim pozivnim brojem +383, Gaši je naglasio da su u skladu sa sporazumom o telekomunikacijama pripremili plan za korišćenje novog broja po isteku tri pozivna broja koja se trenutno koriste.

"U skladu sa akcionim planom i sporazumom o telekomunikacijama postignutim u Briselu, postavljen je rok za prenos tri broja na pozivni broj 383. Krajnji rok - inače 18 meseci od dana objavljivanja u ITU -  mogao bi da bude 15. jun 2018," rekao je Gaši.

Do juna 2018. biće prisutna tri operatora mobilne i fiksne telefonije, koji koriste strane međunarodne pozivne brojeve. Mobilna telefonija Valja koristi pozivni broj Monaka (+377), IPKO Slovenije (+386), dok fiksna telefonija koristi broj Srbije (+381).

Generalni direktor Telekoma Kosova, Mehdi Ljatifaj, izjavio je za Radio Slobodna Evropa da operatori imaju mogućnost korišćenja broja +383 i da se počelo sa prihvatanjem međunarodnih poziva sa ovim brojem.
 
Ljatifaj kaže da se u vezi sa korišćenjem ovog broja obratio svim operatorima širom sveta i da je do sada veliki broj operatora prihvatio ovaj broj. 

"Dakle, nastavlja se globalizacija pozivnog broja 383 sa drugim operatorima, smatramo da je to globalni proces u kojem svi operatori, širom sveta, treba da prihvate broj +383 za destinaciju Kosova, i u tom slučaju tarifu utvrđenu za određenu destinaciju, a to je, dakle, proces koji zahteva vreme," kaže Ljatifaj. 

Druga faza u vezi sa korišćenjem pozivnog broja +383, dodaje Ljatifaj, znači promenu SIM kartica i, prema njegovim rečima, očekuje se da ovaj proces traje od januara do juna 2018.

"Promena SIM kartice uticaće na sve korisnike. Do tada, mi pravimo tehničke pripreme kako bi se omogućila promena SIM kartice. To znači da mora dodatno da se investira u naše platforme. Takođe, važna komponenta je u romingu. To je proces koji zahteva vreme, a kreće se željenim tempom," kaže on.

Kosovo je telefonski pozivni broj dobilo 15. decembra prošle godine.

Nedostatak ovog broja i korišćenje brojeva drugih država izazvali su velike gubitke za Kosovo.

Podaci kosovske vlade pokazali su da su ukupni troškovi koji su nastali usled nedostatka telefonskog pozivnog broja porasli na preko 200 miliona evra.

Izvor: (kossev)

Tagovi:operator+383

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš