Lunaček: Odmah ustanoviti Zajednicu srpskih opština na Kosovu

Vlasti u Prištini bi trebalo "odmah da ustanove Zajednicu srpskih opština saglasno sporazumu (Beograd-Priština), potpisanom uz posredovanje Evropske unije, a u skladu s odlukom Ustavnog suda Kosova", piše u predlogu rezolucije o Kosovu koju danas popodne treba da usvoji Spoljnopolitički odbor Evropskog parlamenta.

Lunaček: Odmah ustanoviti Zajednicu srpskih opština na Kosovu

U istom izveštaju, pet članica EU, koje ne priznaju nezavisnost Kosova, ponovo su pozvane da to učine.

U predlogu rezolucije, koju potom, na plenarnom zasedanju, treba konačno da usvoji i Evropski parlament, navodi se da još nije počela ni izrada statuta Zajednice srpskih opština, koja je u dokumentu označena kao "Asocijacija", kako je nazivaju vlasti u Prištini.

Izveštač Evropskog parlamenta za Kosovo, austrijska poslanica zelenih, Ulrike Lunaček, izradila je izveštaj koji je poslužio kao osnova za predlog rezolucije. U njemu se, pet članica EU koje ne priznaju nezavisnost Kosova ponovo pozivaju da to učine, uz tvrdnju da bi to "doprinelo normalizaciji odnosa Beograd-Priština".

Takođe se "hitno traži od rukovodilaca srpske zajednice na Kosovu da svoj položaj i ulogu u potpunosti ugrade u kosovske institucije, da se odvoje od Beograda i konstruktivno rade, na dobrobit celog stanovništva Kosova".

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš