Lunaček: Liberalizacija viza u rukama vlade i skupštine

Izvestilac za Kosovo u Evropskom parlamentu Ulrike Lunaček izjavila je danas da je u procesu liberalizacije viza lopta sada u rukama vlade skupštine Kosova.

Kako prenosi portal gazetaexpreš.com, Lunaček je rekla da joj je žao što za sada još nema dovoljnog napretka u ispunjavanju dva poslednja kriterijuma u procesu liberalizacije viza za Kosovo - ratifikacije sporazuma o demarkaciji granične linije sa Crnom Gorom u skupštini Kosova i potrebnog napretka u koracima u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala na visokom nivou.

"Sada je vreme da se deluje. Uz punu podršku spoljnopolitičkog komiteta parlamenta EU pozivam sve odgovorne političare na Kosovu i sve strane da naprave završne korake kako bi se otvorila vrata putovanju bez viza. Kao stalni izvestilac ja nudim svoju podršku i učiniću sve što je u mojoj moći da podržim Kosovo na putu da dobije pozitivnu ocenu Evropskog parlamenta", kazala je Lunaček.

Ona ističe da građani Kosova zaslužuju da putuju bez viza i da nedostatak perspektive slobode kretanja koje koriste treba što pre da se završi.

"Sada kosovski političari imaju u rukama ključ za liberalizaciju viza. Ja i izvestilac Tanja Fajon tražimo deblokiranje tih vrata", kazala je Lunaček.

Istovremeno je iz kabineta predsednika skupštine Kosova Kadrija Veseljija saopšteno da je on telefonom razgovarao sa evroposlanicom Fajon o procedurama liberalizacije viza za građane Kosova.

"Ja sam ponovio stav da ovaj proces treba što je pre da se okonča siguran da interesi građana Kosova nadvaladaju druge agende. Gospođa Fajon je ponovila svoju spremnost da pomogne u suočavanju sa izazovima koji su pred nama", rekao je Veselji, a prenosi se u saopštenju iz kabineta predsednika kosovskog parlamenta.

Fajon je pre nekoliko dana saopštila da se razmatranje predloga o liberalizaciji viza u dva komiteta Evropskog parlamenta koje je bilo predviđeno za juli, odlaže za septembar.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš