Lokalni izbori na Kosovu raspisani za 17. oktobar

Predsednica Kosova Vjosa Osmani raspisala je lokalne izbore na Kosovu za 17. oktobar, saopšteno je iz Predsedništva uz navode da je takva odluka doneta nakon konsultacija sa političkim subjektima 2. juna.

Lokalni izbori na Kosovu raspisani za 17. oktobar

Istom odlukom, predsednica Osmani je naložila Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) da preduzme sve neophodne radnje za organizaciju i održavanje lokalnih izbora u skladu važećim zakonima.

Dan ranije, 14. juna, Osmani je razrešila dužnosti predsednicu Centralne izborne komisije Valjdete Daku (Valdete Daka) uz obrazloženje da je narušila nezavisnost i integritet CIK-a. Na poziciju predsednika CIK-a je potom imenovan Krešnik Radonić (Kreshnik Radoniq), inače sudija u u Posebnom odeljenju Apelacionog suda.

“Predsednica CIK-a u mnogim situcaijama, nije uspela da bude nezavisna, čime je onemogućena neophodna ravnoteža u tom telu. U stvari, u nekim slučajevima ponašanje predsednice (CIK) je bilo isto kao ponašanje nekih predstavnika političkih partija“, navedeno je u odluci kojom je Daka smenjena.

Ovakvu odluku predsednice Kosova je osporio civilni sektor na Kosovu uz navode da je to “politički motivisana odluka" a kao rezultat promene vlasti na Kosovu nakon poslednjih parlamentarnih izbora.

Podsetimo, Centralna izborna komisija Kosova sredinom januara nije verifikovala kandidate za poslanike iz redova Samoopredeljenja, Alijanse za budućnost Kosova (ABK) i Socijaldemokratske inicijative (NISMA) zbog problema sa zakonom. Među njima je bio i lider pokreta Samoopredeljenje Aljbin (Albin) Kurti, koji je aktuelni premijer Kosova. Potom je Vjosa Osmani, kao vršiteljka dužnosti predsednika Kosova, izjavila kako je ta odluka CIK-a bez presedana i neprihvatljiva.

Ona je u video poruci, objavljenoj na njenom Facebook nalogu, poručila da će biti primorana da preduzme mere u skladu sa Ustavom Kosova.

Inače, Vjosa Osmani je tada bila i na listi Samoopredeljenja za učešće na izborima koji su održani 14. februara.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš