Lazić: Vučić će predati Kosovo

Nakon što je Hašim Tači u Skoplju izjavio da Kosovo traži konačan pravno obavezujući sporazum sa Beogradom, a nešto ranije Aleksandar Vučić istakao da veruje u mogućnost normalizacije odnosa sa Prištinom za najviše godinu dana, poznavaoci političkih prilika sa kojim smo razgovarali podeljenog su mišljenja po ovom pitanju. Živorad Lazić upozorava da dijalog nema svrhu, dok Riza Smaka i Mišel Zubenica tvrde da je vreme da se dogovori sprovedu.

Lazić: Vučić će predati Kosovo

Živorad Lazić iz srpskog nacionalnog foruma smatra da dijalog Beograda i Prištine nema svrhu, jer, podseća, Priština nije ispunila obaveze. Komentarišući izjavu srpskog predsednika da će sporazum biti postignut za šest meseci, najviše godinu dana, Lazić ističe da ne sumnja u Vučićeve namere.

"Ne znam da li postoji nešto što Beograd nije ispunio za razliku od Prištine koja nije ispunila krucijalni deo briselskog dijaloga ili sporazuma koji se odnosi na takozvanu zajednicu srpskih opština. Kada je u pitanju gospodin Vučić, u njegove namere uopšte ne sumnjam, on je krenuo sa predajom teritorije Kosova i mislim da neće stati na tome", rekao je za RTK2 prof. Živorad Lazić.

Međutim, da su izjave Tačija i Vučića ispravne smatra Riza Smaka, profesor ustavnog prava. On kaže da su dvojica predsednika jedino kompetentni da vode dijalog čiji je cilj sprovođenje sporazuma u dela.

"Neminovno je da se dogovor sprovodi, mi pravnici kažemo – Dogovor pravi zakon, jer nema smisla dogovarati se, progovarati, postizati sporazume koji nemaju adekvatne obaveze sa sprovođenje. Često puta zbog političkih potreba i javnog mnjenja daju neke izjave koje nisu adekvatne stvarnosti, prema tome ne treba verovati nijednom političaru kada daje izjave, treba uzimati podatke sa suprotne strane ili sredinu", istakao je Smaka.

Da će konačni sporazum biti postignut najkasnije u naredne dve godine, uveren je i Mišel Zubenica iz Centra za međunarodnu javnu politiku. On napominje da se kompromis mora pronaći jer je to uslov da Srbija i Kosovo nastave put ka evropskim integracijama.

"Tako da će konačno rešavanje pitanja Kosova uslediti u narednih godinu ili dve, a će taj konačan sporazum o normalizaciji odnosa značiti utvrđivanje odnosa Beograda i Prištine. Imali smo u uvod dokumentu koji je predložio zvanični Berlin što znači da će obe strane imati odrešene ruke ka evropskim integracijama i da će, pre svega onda situacija na severu Kosova, koja je još uvek nerešena, biti u neko dogledno vreme integrisana u politički sistem Kosova", rekao je izvršni derektor Centra za međunarodnu javnu politiku.

Predsednici Kosova i Srbije i danas u dali oprečne izjave. Tači je u intervjuu za Večernje novosti rekao da veruje da će se dogovoriti sa srpskim kolegom i da će doći do konačnog rešenja kosovskog problema, ali je Vučić u Beogradu ponovio da je teško naći kompromis i istakao da Srbija mora da se ponaša odgovorno i razgovorom se izbori za rešenje.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš