Lajčak najavio razgovore u SAD o situaciji na severu Kosova

Izaslanik Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak objavio je u nedelju, 18. juna, da putuje u Vašington na razgovore o situaciji na severu Kosova.

Lajčak najavio razgovore u SAD o situaciji na severu Kosova

"Ići ću u Vašington na poziv američkih partnera. Intenzivno ćemo razgovarati o daljnjem putu i idućim koracima", napisao je Lajčak na svom profilu na Facebooku, ne navodeći detalje i termin planiranog sastanka u SAD.

Podsetio je da su tenzije između Srbije i Kosova, te situacija na severu, bile teme razgovora na "Prespanskom forumu za dijalog", koji je održan 15. juna u Severnoj Makedoniji.

Takođe, naveo je da je obavestio ambasadore NATO-a i EU o situaciji na sjeveru Kosova, ističući da je neophodno poduzeti korake ka smirivanju tenzija.

"Tokom poseta sedištu NATO-a, susreo sam se i sa zamenikom glavnog sekretara Mirceom Geoanom s kojim sam razgovarao o situaciji na severu Kosova. Složili smo se da treba poduzeti hitne korake za deeskalaciju", napisao je Lajčak.

Kosovo i Srbija su dio dijaloga o normalizaciji odnosa u kome posreduje EU od 2011. godine. Strane su potpisale niz sporazuma, ali nisu svi provedeni.

Tenzije na severu, naseljenom većinom Srbima, porasle su posljednjih tri nedjelje. Počele su 26. maja, kada su novi albanski gradonačelnici općina na sjeveru, uz asistenciju kosovske policije, ušli u zgrade općina, uz protivljenje tamošnjih Srba.

Tenzije su kulminirale 29. maja, kada su se u Zvečanu srpski demonstranti sukobili sa pripadnicima NATO misije na Kosovu, KFOR. U sukobima je povređeno na desetine ljudi s obe strane.

Takođe, Kosovska policija je 13. juna provela akciju u Severnoj Mitrovici, gdje je uhapsila Miluna Milenkovića. Ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svečlja rekao je da se uhapšeno lice sumnjiči da je jedan od organizatora događaja u Zvečanu 29. maja.

Dan nakon toga srpske snage su na sjeveru zemlje uhapsile trojicu kosovskih policajca, akciju koju je Vlada Kosova opisala kao otmicu.

Visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Džozef Borrel najavio je da će pozvati predstavnike Kosova i Srbije naredne nedelje u Brisel, na hitan sastanak za upravljanje krizama.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš