Kurtijeva vlada imenovala samo 12 zamenika ministara

Kabinet Aljbina Kurtija izglasan je 3. februara u skupštini. Njegovu vladu čini 15 ministarstava. Iako je prošlo mesec dana od formiranja Kurtijeve vlade, ministarstva još uvek nisu kompletirana u pogledu broja zamenika ministara. Šest kabineta ministarstava još uvek nema zamenike ministara, javlja Gazeta Express.

Kurtijeva vlada imenovala samo 12 zamenika ministara

Premijer Kurti u predizbornoj kampanji obećao je da će smanjiti broj ministarstava i zamenika ministara. Kritikovao je Ramuša Haradinaja da je imenovao više od 80 zamenika ministara u svojoj vladi.

Aljbin Kurti na konferenciji za štampu koju je održao zajedno sa liderom DSK, Isom Mustafom saopštio je o koalicionom sporazumu, gde je između ostalog i izjavio da će izvršna vlast imati 15 ministarstava i 33 zamenika ministara.

„Dogovorili smo se da će u narednoj vladi biti 15 ministarstava, dva potpredsednika vlade i da će biti oko 33 zamenika ministara“, rekao je on na konferenciji.

Nakon što je preuzeo funkciju premijera, Kurti se predomislio u vezi sa brojem zamenika ministara, rekavši da će njih 35 biti imenovano uskoro.

12 ministarstava je podeljeno između koalicionih partnera, šest za Pokret Samoopredeljenje i šest za DSK, i tri za manjinske zajednice.

Od 21 ministarstva Haradinajeve vlade, 6 je spojeno u odgovarajuća ministarstva, smanjujući time broj (ministarstava) na 15.

Ministarstvo dijaspore u prethodnoj vladi sada je zajedno sa Ministarstvom spoljnih poslova.

Ministarstvo za inovacije i preduzetništvo sada je prešlo u Ministarstvo obrazovanja, nauke i tehnologije.

Ministarstvo državne uprave funkcioniše u okviru Ministarstva unutrašnjih poslova.

Dok su u Ministarstvo ekonomskog razvoja spojena tri ministarstva, Ministarstvo rada i socijalnog staranja, trgovine i industrije, preduzetništvo koje je bilo zajedno sa inovacijama i strateškim ulaganjima koje je bilo u sastavu Ministarstva za dijasporu.

Dok je Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja u okviru Ministarstva za infrastrukturu i životnu sredinu.

Šest od 15 ministarstava još uvek nema imenovane zamenike ministara.

Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore, Ministarstvo odbrane, Ministarstvo ekonomije, zapošljavanja, industrije, preduzetništva i strateških ulaganja i Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo za zajednice i povratak i Ministarstvo regionalnog razvoja još uvek nemaju zamenike ministara.

U ministarstvima u kojima je imenovano više zamenika ministra, jedan je iz Pokreta Samoopredeljenje i jedan iz DSK-a.

Do sada su samo tri ministarstva završila sa imenovanjem zamenika ministara, Ministarstvo obrazovanja na čelu sa Vljorom Dumoši (Vlora Dumoshi), Ministarstvo finansija i transfera na čelu sa Besnikom Bisljimijem (Besnik Bislimi) i Ministarstvo lokalne uprave i administracije na čelu sa Emilijom Redžepi.

Od 35 zamenika ministara koliko je obećano da će imati Kurtijeva vlada, do sada je imenovano 12, a 23 ostaje da budu raspoređena u ostalim ministarstvima.

Od 12 imenovanih zamenika ministara, Pokret Samoopredeljenje je nominovalo 7, a DSK 5.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš