Ima i nekih iznenađenja

Kurtijev spisak ministara ispred Samoopredeljenja

Pregovori Samoopredeljenja i DSK ne idu već danima u dobrom smeru i sve je veća neizvesnost u pogledu toga da li će se na kraju sve završiti sporazumom o vladajućoj koaliciji. Ipak, Aljbin Kurti je pre nekoliko dana uoči konsultativnog sastanka sa predsednikom Kosova Hašimom Tačijem oko određivanja mandatara za sastav vlade, putem video poruke, saopštio imena koja planira za ministre ispred Samoopredeljenja.

Kurtijev spisak ministara ispred Samoopredeljenja

Među tim imenima su neka bila sasvim očekivana, ali ima i nekih iznenađenja. 

  • Haki Abazi, koga je Kurti odredio za drugog zamenika premijera, ima diplomu američkog i prištinskog Univerziteta za poslovni menadžment i inženjerstvo. Abazi više od 15 godina radi u raznim međunarodnim organizacijama širom sveta, a član je Olbrajt instituta i Rokfeler fondacije. Trenutno obavlja funkciju programskog direktora u Razvojnom programu koji finansira USAID u Pakistanu. Abazi je poznat kao neko ko vatreno brani političke stavove, a u kampanji za nedavno završene izbore u studiju TV7 imao je i fizički obračun sa članom DSK Dardanom Molikajem.

 

  • Ministarka pravde bi trebalo da bude Aljbuljena Hadžiu, inače članica predsedništva Pokreta Samoopredeljenje. Završila je studije na Pravnom fakultetu u Prištini, a članica Samoopedeljenja postala je u septembru 2010. godine dok je funkciju poslanice u Skupštini Kosova obavljala u tri uzastopna mandata. Važi za jednu od najglasnijih poslanika u Skupštini Kosova, veliki je protivnik Zakona o demarkaciji sa Crnom Gorom i formiranja Zajednice srpskih opština.

 

  • Bljerim Reka bi, prema Kurtijevom planu, bio ministar spoljnih poslova i dijaspore u  novoj Vladi Kosova i to je jedno od iznenađenja. Reka dolazi iz Skoplj, a na makedonskim  izborima 2019. godine bio je nezavisni kandidat za predsednika Severne Makedonije. Takodje, bio je ambasador Makedonije u Briselu, te savetnik u  Vladi Makedonije za nacionalnu strategiju i integraciju u EU. Reka je profesor međunarodnog prava.

 

  • Kako je Kurti najavio, na čelu Ministarstva zdravlja i sporta u Vladi Kosova trebalo bi da bude Arben Vitia. On je bivši direktor Odeljenja za zdravstvo i socijalno staranje u opštini Priština, na čijem je čelu Špend Ahmeti iz Socijaldemokratske partije i bivši član Samoopredeljenja. Vitia je diplomirao na Medicinskom fakultetu u Tirani, a kao lekar je radio u Kosovskoj Mitrovici.

 

  • Za Ministarstvo finansija i transfera najavljen je profesor Besnik Bisljimi, koji je Ekonomiju studirao u Zagrebu.Doktorirao je na Univerzitetu u Frajburgu u Nemačkoj iz oblasti makroekonomije sa specijalizacijom u fiskalnoj politici.Od 2004. godine radi na Američkom univerzitetu na Kosovu, ali i kao profesor na drugim svetskim Univerzitetima.

 

  • Rozeta Hajdari, koja bi trebalo da vodi ministarstvo ekonomije, trgovine i transfera, nije poznata javnosti. Ono što se zna o njoj je da se bavi biznisom i da je ranije bila zaposlena u nekim kosovskim institucijama. Hajdari Ima privatnu firmu 'R&V Consulting' koja se bavi poslovnim savetovanjem.

Pokret Samoopredeljenje u kampanji za parlamentarne izbore isticao je na prvom mestu borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala. Osvojili su 29 od ukupno 120 poslanika u Skupštini, jedan više od DSK.

Od svog osnivanja ta stranka se zalaže za nacionalno ujedinjenje Albanaca, odnosno za ujedinjenje Kosova sa Albanijom.

Kakav će epilog pregovora sa Demokratskim savezom biti i da li će Kurtijevi kandidati i on sam zauzeti planirana fmesta u Vladi Kosova trebalo bi da se reši u narednih nekoliko dana.

 

Izvor: (kosovo-online.com)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš