Kurti: Zahtev za proglašenje vanrednog stanja nepotreban

Premijer Kosova Aljbin Kurti kritikovao je predsednika zemlje Hašima Tačija zbog njegovog predloga da se proglasi vanredno stanje u zemlji kao mera za suzbijanje širenja koronavirusa.

Kurti: Zahtev za proglašenje vanrednog stanja nepotreban

"Sinoć smo imali neobičan razvoj događaja, pošto je predsednik Republike Kosovo bio posvećen proglašenju vanrednog stanja u našoj zemlji", rekao je Kurti na konferenciji za novinare u sredu uveče.

„Imali smo i sastanak Saveta bezbednosti, čije izveštaje dobijam svakodnevno. U ovim izveštajima postoji nešto zajedničko: Zaključak o bezbednosnoj situaciji je žute boje. Nije narandžaste, ni crvene. Situacija je pod kontrolom", rekao je.

On je istakao da nije bilo potrebe da se raspravlja o zahtevima predsednika Kosova Hašima Tačija o uvođenju vanredne situacije na Kosovu povodom koronavirusa i dodao da je ministar unutrašnjih poslova Agim Veljiu smenjen jer je dizao paniku oko obolelih od koronavirusa

"Ali uprkos tome, u Savetu bezbednosti je predloženo da predsednik proglasi vanredno stanje", dodao je Kurti.

"Uveren sam da je ovo je neracionalno, nelogično, neodgovorno, beskorisno", rekao je premijer zemlje.

"Konsultujući se sa predsednikom dan ranije i na sinoćnjem sastanku, ponovio sam svoj stav da smo preduzeli sve neophodne mere ...", rekao je Kurti.

Prema Kurtiju, Tači je imao „unapred pripremljeno insistiranje, sa gotovim tekstovima, da po svaku cenu proglasi vanredno stanje“.

"Sada znamo da čekamo odgovor Skupštine Kosova na zahtev predsednika za njegov dekret o vanrednom stanju. I danas sam uveren da nema potrebe da se proglašava vanredno stanje. Takva situacija možda će se pojaviti u narednim nedeljama. Voleo bih da se to nije dogodilo, ali uveren sam da nam tako nešto nije trebalo ni sinoć, a ne treba nam ni danas “, rekao je Kurti.

Prema njegovim rečima, vanredno stanje "je ekstremna mera, iza koje nema kud dalje".

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš