Kurti: Tokom sastanka dali smo četiri prijedloga za dijalog!

Premijer Kosova Albin Kurti rekao je da je u prvom sastanku sa srbijanskom stranom dao četiri predloga. Rekao je da je tri srbijanska strana odbila, dok za jedan prijedlog nije dobio odgovor. Kurti je najavio da će se sljedeći sastanak u okviru dijaloga dviju zemalja održati prije ljetne pauze koja počinje krajem jula.

Kurti: Tokom sastanka dali smo četiri prijedloga za dijalog!

“Sastanak je bio konstruktivan s naše strane. Sudjelovat ćemo u ovom teškom procesu, a druga strana je govorila o starim idejama. Predložili smo četiri ideje.

  1. Šest zemalja zapadnog Balkana napreduje prema CEFTA u SEFTA (Sporazum o slobodnoj trgovini jugoistočne Evrope) prema modelu EFTA-EEA, tj. Sporazumu koji Lihtenštajn, Norveška i Island imaju s EU.
  2. Kosovo i Srbija odmah potpisuju zajednički mirovni sporazum kojim se obavezuju da neće napadati jedni druge. Ovo je važno sada kao nikada prije, dan nakon samita NATO-a u Briselu i tamošnjih jednoglasnih poruka.
  3. Nakon uzajamnog priznavanja između Republike Kosovo i Republike Srbije, u obe naše zemlje imaćemo bilateralni reciprocitet, uključujući i pitanje manjina ovde. Dakle, Srbi na Kosovu mogu imati svoje Nacionalno veće kao što to imaju Albanci i Bošnjaci u Srbiji.
  4. Po pitanju nestalih osoba, onih koji su nestali sa nasiljem, šefa srpske delegacije Veljka Odalovića trebalo bi smeniti sa položaja i saslušati, a isti je od 1997-1999 godine bio “šef kabineta kosovskog regiona” i vodio okupirano Kosovo zajedno sa Zoranom Anđelkovićem.

“Nisu odgovorili na moj prvi prijedlog, dok su ostala tri prijedloga odbijena. Nadam se da će se po povratku u Beograd, Vučić i Selaković, da više razmišlja i ozbiljno razmotri prihvatanje ovih prijedloga”, rekao je Kurti novinarima nakon sastanka s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. U nastavku je rekao da “nije da nije optimističan” u vezi s dijalogom, ali je dodao da iako “Srbija ne prihvaća Kosovo, ni Kosovo ne prihvaća Srbiju”.

“Ovo je bio sastanak na kojem se održavala fizička distanca. Tako smo bili udaljeni više od dva metra i mogu reći da prema mom uvjerenju nije bilo puno iznenađenja. Ali zastupam interese Republike Kosovo, prava naroda Kosova, a posebno se trudim da proces ima principe. Samo na taj način je održiv. Ne možemo pitati Albance o tromesečnim informacijama koje imaju o masovnim grobnicama u Srbiji, kada ih možemo vrlo lako pitati u Srbiji. Iako predsjednik kaže da ne zna ništa, postoje i drugi koji to znaju. Pitajmo. U Bosni i Hrvatskoj se moglo reći da su tamošnji Srbi bili učesnici, na Kosovu nije bilo nedržavnih zločina. Istina o zločinima Miloševićeve Srbije na Kosovu je u Beogradu. Pozivamo ove ljude koji su u to vreme živi i na vlasti da budu uklonjeni sa svojih položaja u Srbiji i ispitani o zločinačkoj istini Srbije”, rekao je Kurti.

Rekao je da je Kosovo započelo pripreme za optužnicu protiv Srbije za genocid, dodajući da će trebati vremena za pripremu.

Dodao je da Kosovo ne dozvoljava jednoetničko udruživanje.

“Vlada u Srbiji mora kriviti krivca. Okupirala je Kosovo i izgubila prošli vek pod Miloševićevim režimom. Ne bi trebali žaliti, već sarađivati ​​s nama radi priznanja na Balkanu. Ne možemo se nositi sa starim idejama, ali pozivamo ih da se bave našim novim prijedlozima”, rekao je Kurti.

  • Prvi predlog inicirati SEFTA sporazum.
  • Drugi prijedlog, da jednog dana nakon jučerašnjeg samita NATO-a, potpišemo mirovni sporazum da nećemo napadati jedni druge.
  • Treći predlog je bio da u slučaju nestalih da se iz srpske delegacija ukloni Veljko Odallović.
  • I četvrti predlog, za manjine, bio je bilateralni reciprocitet, što je opšti princip, ali za Srbe na Kosovu imali bismo Nacionalno veće kao u Srbiji za Albance.

Naša posljednja tri prijedloga su odbijena, ali nije bilo odgovora za SEFTA. Nadam se da će ozbiljno razmotriti ovaj naš prijedlog koji smo danas dali.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš