Kurti: Tači i Vučić slični, vole moć, dobro komuniciraju bez međunarodnih posrednika

Predsednik Pokreta Samoopredeljenje, Aljbin Kurti, komentarisao je raspravu koju je pokrenuo predsednik Tači o promeni granice, ali je i otkrio scenario opozicije da spreči takvu ideju.

Kurti: Tači i Vučić slični, vole moć, dobro komuniciraju bez međunarodnih posrednika

On je naveo da Srbija namerava revizijom granica da uzme deo Trepče i jezero Gazivode, ali tako nešto, dodao je on, neće biti dozvoljeno. Upozorio je i na proteste. Kurti u intervjuu za jučerašnje izdanje Kohe kaže da su građani ogorčeni, a da Tači koji je deset godina na vlasti ne želi izbore, već da vodi svoju avanturu. Ali i navodi: „Mislim da su Tači i Vučić slični. Oni vole moć, dobro komuniciraju jedan sa drugim bez posredovanja međunarodnih predstavnika.“ Kurti ocenjuje i da „Albanska federacija“ ne bi bila zamena za EU, već „jedan veliki doprinos“: „Moramo da stvorimo protivtežu Beogradu na Balkanu, a Bugari i Hrvati očekuju od nas da napravimo taj korak. Uveravam vas da ćemo da budemo spremni.“ U nastavku objavljujemo deo intervjua. 

„Politika nije geometrija u kojoj možete da crtate linije na mapi, možda je to učinjeno u Africi, ili na Bliskom istoku, ali ne može da se učini u Evropi. Dijalog o teritorijalnim razmenama je bliži ratu, nego miru. Kada Tači govori o bolnom kompromisu i razmeni teritorija, izaziva iluzije. Ove iluzije su smešne, ali ne posledice koje se proizvode na Albance. Ovo je igra koja se igra. Imamo predsednika koji je priznao da granice ove države moraju da se promene. Moramo da zaštitimo teritorijalni integritet. Sa scenarijem podele i Trepča će se podeliti. Za svaki grad Kosova koji ima Trepču, Srbija će tražiti podelu. Kosovo nije zemlja bogata vodama i jezero Gazivode je od vitalnog značaja. Ako dignemo ruke od Severa, dižemo ruke i od Gazivoda. EU je u krizi, nema usaglašenu spoljnu politiku,“ rekao je Kurti u intervjuu za Report TV.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić od nedavno se angažovao za podelu između Srba i Albanaca na Kosovu, ponavljajući zahteve Srbije za teritorijalnu podelu Kosova u procesu normalizacije odnosa između dve zemlje.

Kosovo je odbacilo ideju podele svoje teritorije i nalazi se u raspravama koje je izazvala ideja predsednika Hašima Tačija za „korekciju granica“ što, po njemu, podrazumeva  ujedinjenje Preševske doline – regiona sa većinskim albanskim stanovništvom južne Srbije – sa Kosovom.

SAD i EU nisu se suprotstavili ideji, ali su zatražile da se ne podriva stabilnost na Balkanu, dok su Nemačka i Britanija protiv. Što se tiče Albanije, Rama je podržao stav EU, dok je predsednik Meta protiv promena granica.

Na pitanje šta očekuje od današnje sednice kosovskog parlamenta, Kurti kaže:

„Danas ćemo da imamo dve vanredne sednice. Jednu je sazvao premijer. Reč je o stvaranju neke vrste štita od predsednika. On je čovek koji ne može da zaštiti naš integritet i koji ne može da se odbrani. Verujem da postoje planovi za trgovinu teritorijama. Nužno je da se država Kosovo – koja zavisi od države Srbije – pridruži EU.“

Na pitanje o nužnosti formiranja pregovaračkog tima, Kurti kaže:

„Ne razumem šta se dešava, niti znaju oni. Šef pregovaračkog tima biće zamenik premijera Ljimaj. Znači, oni žele da stvore utisak da Tači neće ići sam u Brisel. Sa tezom o korekciji granica vraćamo se u 2007. godinu – u vreme kada je status Kosova bio nedefinisan. Ali i tada je spoljna politika bila ovakva: Srbija da prizna nezavisnost i isplati ratnu štetu Kosovu. Ona se sada promenila kao kada dete promeni pravac vožnje biciklom. Dakle, Srbija je bila u pravu da nemamo odgovarajuće granice. Premijer Rama je rekao jednu rečenicu kada je upoznao Vučića. Ona je bila najvažniji i prvi korak.“

Na pitanje kako će reagovati ukoliko ovaj projekat prođe, Kurti kaže:

„Nije dovoljna građanska opozicija bez parlamentarne i obrnuto. To je zato što Tači ne zaustavlja svoju ličnu avanturu koju vodi. Zbog njegovih postupaka protesti postaju nezamenljivi, razgovaramo sa LDK-om i ostalom opozicijom. Posetio sam Isu Mustafu i verujem da ćemo i danas sarađivati. Građani su ogorčeni.

Mislim da su Tači i Vučić slični. Oni vole moć, dobro komuniciraju jedan sa drugim bez potrebe za međunarodnim posrednicima.“

Izvor: (kossev.info)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš