Kurti: Povukli smo 25% policajaca iz severnih opštinskih zgrada, krčimo put za vanredne izbore

„Od prošle nedelje smo smanjili prisustvo Kosovske policije za 25 odsto u tri severne opštinske zgrade“, poručio je kosovski premijer Aljbin Kurti. On je ujedno naglasio i da Priština priprema put za nove vanredne izbore na Severu.

Kurti: Povukli smo 25% policajaca iz severnih opštinskih zgrada, krčimo put za vanredne izbore

Prošle nedelje u Bratislavi, Kurtijev zamenik Besnik Bisljimi je sa izaslanikom EU za dijalog Begrada i Prištine Miroslavom Lajčakom, postigao novi dogovor u četiri tačke o deeskalaciji na Severu.

Kosovske vlasti potvrdile su da su smanjile prisustvo specijalnih jedinica u i oko opštinskih zgrada za 25%, sa spremnošću da rade na novom smanjivanju, nakon procene sa KFOR-om i EULEX-om.

U međuvremenu je potvrđeno i da će se novo smanjenje razmatrati za naredne dve nedelje.

Kurti je dodatno saopštio da ove jedinice ostaju na Severu, ali će se uputiti tamo gde to bude bilo potrebno.

Takođe se pohvalio time da je na Severu danas 800 policajaca („ne samo Albanci“ – kako je kazao), i to nakon što je policijske strukture napustilo 547 Srba.

Kosovska vlada je prema dogovoru iz Bratislave podržala nove izbore na Severu a nakon leta.

Da Priština počinje sa pripremama vanrednih izbora, potvrdio je danas Aljbin Kurti, te ujedno poručio da Priština već sprovodi ovaj dogovor.

„Sada počinjemo da krčimo put za vanredne izbore. Kosovo u dobroj nameri sprovodi dogovor sa EU o deeskalaciji postignut u Bratislavi“, napisao je Kurti na Tviteru.

Šef EU Tomaš Sunjog sastao se danas sa šefom CIK-a Krešnikom Radonjićijem, u vezi sa izbornom reformom, ali i sa aktuelnom situacijom u vezi sa novim izborima na Severu.

Međunarodna zajednica je u više navrata naglašavala da je uz nove izbore, neodvojivi deo to da se osigura učešće Srba koji od prošlog novembra bojkotuju kosovske institucije.

Deo ovog dogovora je takođe i novi sastanak glavnih pregovarača Beograda i Prištine, Petra Petkovića i Besnika Bisljimija, koji će održati sutra u Briselu. Konačna tačka je da se sve dogovoreno u Bratislavi završi u roku od dve nedelje.

U glavnom gradu Belgije sutra će se takođe sastati i srpski predsednik Aleksandar Vučić sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

Kosovski premijer Aljbin Kurti, sastao se juče na Kritu sa izaslanikom EU sa dijalog Beograda i Prištione Miroslavom Lajčakom, navodeći da su imali „dug“ razgovor, međutim, bez detalja o čemu su razgovarali.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš