Kurti objasnio predlog za konfiskaciju imovine

„Ilegalno stečena imovina nikada nije privatna ili legalna jer nikada nije stečena“, objasnio je Aljbin Kurti.

Kurti objasnio predlog za konfiskaciju imovine

Kosovska vlada usvojila je juče predlog za oduzimanje nezakonito stečene imovine od 5.000 evra i naviše, a jednom kada ovaj predlog bude pretočen u zakon, obuhvatiće i period pre 2008.

Sada je Kurti u video zapisu i propratnom tekstu podučio javnost tome šta je ilegalno stečena imovina. Kaže da je imao potrebu da građanima objasni sadržaj dokumenta ali i da na početku da definicije.

„Na izborima 14. februara obećali smo da ćemo se boriti protiv korupcije i kriminala i oduzeti nelegalno stvorenu imovinu. Juče smo započeli upravo to. Predlog koji smo usvojili prvi je korak ka novom zakonu o oduzimanju ilegalno stečene imovine“, objasnio je Kurti.

„Godinama i decenijama svi smo naglašavali da je korupcija na Kosovu visoka i koncentrisana kod zvaničnika, a ne samo da se mali deo društva obogatio na štetu većine kroz poreske zloupotrebe, iznude, pljačke i bežanja od pravde“, dodao je kosovski premijer.

Iako se ovo pitanje do sada rešavalo preko Krivičnog zakona, Zakon o krivičnom postupku i Zakona o proširenim nadležnostima za oduzimanje imovine, Kurti postojeću praksu vidi kao beskorisnu i neefikasnu.

U poslednjih šest godina privremeno je zaplenjeno 180 miliona evra, dok je konfiskovano samo 3,5 miliona evra. Duže od godinu dana od kada je na snagu stupio na snagu Zakon o proširenim ovlašćenjima za oduzimanje imovine, samo je jedan identifikovani slučaj primene u praksi.

„Ono što smo videli je oklevanje agencija za sprovođenje zakona da se goni ilegalno stečena imovina, loše pripremljene optužnice i dugo odlaganje sudskih postupaka – što je dovelo do toga da za mnoge slučajeve zastareva i posledično se gubi mogućnost oduzimanja. Ukratko, ono što imamo do sada je krivični zakon koji nije dovoljan, zakoni kojim se nije rešavalo i strategije koje nisu funkcionisale“, opisao je Kurti postojeću situaciju i dodao:

„Čuli smo dovoljno izgovora. Mnogi su se žalili na mnoge stvari. Policija tužiocima, tužioci sudovima, sudije u tužiocima i političari koji su iznuđivali, na kraju su krivicu prepustili pravdi. Stoga je sada trenutak da ove žalbe uklonimo, jer ćemo novim zakonom ukloniti prepreke za oduzimanje nelegalne imovine.

Kurtijeva vlada se od tri mogućnosti – nastavka, kako je kazao, „statusa kvo i bezakonja“, pokušaja da se poboljša postojeće zakonodavstvo ili doneti novi zakon, odlučila za treću varijantu, a poučeni iskustvom nekih zemalja EU.

Kada se zakon bude doneo, on će omogućiti oduzimanja nelegalne imovine još u parničnom postupku, i moguće podizanje krivične prijave nakon oduzimanja imovine.

Kurti sada kaže da novi zakon neće uticati na postojeće zakone u vezi sa ovim pitanjem, ali će za cilj imati i da otvori, kako je Kurti kazao, novu (nezavisnu) istražnu agenciju za borbu protiv kriminala i oduzimanje ilegalne imovine.

„Naravno, takav zakon neće proći bez parlamentarne i socijalne rasprave. Predlog dokumenta koji je juče odobren već je prošao redovni postupak konsultacija i nastaviće se u redovnoj proceduri, raspravama i iscrpnim konsultacijama kako bi se otklonile sve dileme i stekle sve garancije da novi zakon neće zadirati u privatno vlasništvo i osnovne slobode. Međutim, bilo kakva diskusija ne menja svrhu stvaranja mogućnosti konfiskacije ilegalne imovine na građanski način. Neobjašnjivo, nerazumno, neopravdano ne može biti zakonito“, poručio je Kurti.

„Naša zemlja je mala i siromašna, ali naši građani su pošteni i odgovorni i žele pravednu i ravnopravnu državu. Vaša zemlja sa vašom vladom mora završiti i završiće sadašnju eru u kojoj dominira slogan: ‘Mala plata, velika dobit!’

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš