Kurti ne veruje da će SAD uvesti sankcije zbog neukidanja taksi

Sve su češće najave o „kaznenim merama“ SAD protiv Kosova zbog odluke da se takse ne ukinu odmah i u potpunosti, a osim ekonomskih, nazire se i mogućnost povlačenja trupa SAD sa Kosova. Međutim, kosovski premijer, Aljbin Kurti, ne veruje da će do toga doći.

Kurti ne veruje da će SAD uvesti sankcije zbog neukidanja taksi

Kurti tvrdi da nije potvrđena informacija o višemilionskoj blokadi ulaganja za Kosovo.

“Ne verujem u sankcije, jer Kosovo i Amerika imaju posebne odnose, a za MCC ne znam jer još uvek nemam potvrdu vesti”, rekao je Kurti.

I dok Kurti tvrdi da nema saznanja o obustavi ulaganja SAD, Gazeta Express piše da ga je upravo direktor MCC Šan Keirnkros juče, u telefonskom razgovoru, obavestio da će 50 miliona evra MCC-a biti blokirano, kao i projekat za gas, na osnovu kog je predviđeno da se uloži još oko 150 miliona evra.

Prethodno je i Kurtijev koalicioni partner i lider LDK, Isa Mustafa, nakon razgovora s Ričardom Grenelom potvrdio da ga je Grenel upozorio na sankcije upravo kroz sredstva MCC.

Danas stiže još jedna potvrda pisanja prištinskih medija o drugoj sankciji SAD ukoliko kosovski premijer bezuslovno i u potpunosti ne ukine takse.

Ukoliko Priština ne ukine namete prema Srbiji, SAD bi trebalo da preispitaju prisustvo trupa na Kosovu, poručio je na Tviteru američki senator, Dejvid Perdue. Objavu američkog senatora potom je „retvitovao“ izaslanik američkog predsednika za dijalog Beograda i Prištine, Ričard Grenel.

Danas ujedno u Prištini borave savetnici nemačke kancelarke i francuskog predsednika, koji su, kako su kratko izjavili, „došli da prenesu posebnu poruku Kurtiju“. Oni su se potom sastali i sa kosovskim predsednikom, o tome više čitajte ovde.

Uprkos svakodnevnim pritiscima SAD, ali zahteva njegovog koalicionog partnera, LDK, kosovski premijer, Aljbin Kurti, insistira na postepenom i delimičnom ukidanju taksi, kao i uspostavljanju reciprociteta ukoliko Srbija ne ispoštuje zahteve Kosova, čemu se takođe protivi SAD.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš