Kurti: Kosovo će ući prvo u NATO, pa u Evropsku uniju

Premijer Kosova Aljbin Kurti izrazio je optimizam kada je u pitanju članstvo Kosova u NATO i poručio da očekuje da će Kosovo prvo ući u NATO, a potom u Evropsku uniju, prenosi Koha.

Kurti: Kosovo će ući prvo u NATO, pa u Evropsku uniju

Kurti je, tokom predavanja na Univerzitetu Kembridž, poručio da će se Kosovo prvo pridružiti NATO programu Partnerstvo za mir. 

"Mislim da je ulazak u NATO brži i lakši nego u EU. Imamo veoma dobru saradnju sa Alijansom na Kosovu. A članice NATO su Albanija, Severna Makedonija i Crna Gora. Verujem da bi uključivanjem Kosova ceo region i Evropa kao kontinent bili sigurniji”, rekao je Kurti i dodao da nije moguće predvideti datume jer to ne zavisi od njega. 

Kurti je naveo da je Kosovo priča o uspehu, da je uspešno vođen "oslobodilački rat", a da tamo vlada "ekonomski procvat".

Uprkos tome, kako navodi, što Srbija ne priznaje Kosovo, oni, kako kaže, i dalje napreduju.

“To je ključni argument koji moramo iskoristiti kada se sastajemo s diplomatama iz pet zemalja EU koje nisu priznale. U Grčkoj, Slovačkoj i Rumuniji situacija je bolja, jer barem priznaju naše pasoše i imaju kancelarije za vezu. Španija i Kipar ih ne priznaju", rekao je Kurti.

Dodao je da nije realno očekivati ​​članstvo Kosova u Evropskoj uniji, bez priznanja pet članica EU, Španije, Grčke, Kipra, Slovačke i Rumunije.

" Ali zato se možemo pridružiti Savetu Evrope. Suspendovano članstvo Ruske Federacije nam otvara put. Želimo da postanemo 47. član“, rekao je Kurti.

Navodi i da je u dijalogu sa Srbijom došlo do tektonskih promena.

"Već deset godina dijalog Kosova i Srbije je uokviren kao proces. Proces se odugovlačio, Srbija je dobila ustupke, ali je odložila priznanje kosovske nezavisnosti. Sada u centru dogovora imamo obostrano priznanje, ali to neće biti kraj. Ovo je tektonski pokret i to je potvrđeno u pismima koje su mi poslali predsednik SAD Džozef Bajden i sekretar Entoni Blinken meni i predsednici Vjosi Osmani", dodao je Kurti.

Premijer Kosova je upitan o mogućem ujedinjenju Kosova i Albanije ali je dodao da je prioritet da se Kosovo ojača.

"Kosovo i Albanija su dve države, ali tamo ne žive dva različita naroda. Imamo isti jezik, istu tradiciju, istu kulturnu i istorijsku svest. Kosovo mora da ojača ekonomski, ali i administrativno. Trenutno nemamo ni pravo da se ujedinimo sa Albanijom. Prema Ahtisariju, ustav je napravio ovu kontradikciju između tačke 1.1, koja kaže da smo potpuno nezavisni i suvereni, i tačke 1.3, koja kaže da se ne možete pridružiti drugoj zemlji", dodao je Kurti.

Dodaje da bi, u slučaju da se Kosovo pridruži Albaniji, ono zapravo bilo spremno da ustupi deo svoje teritorije. 

"Ne mislim da teritorijalni integritet Kosova treba da bude ugrožen", navodi on.

Kurti je ponovio da Srbija ima "48 vojnih baza" duž linije razdvajanja sa Kosovom, ali naglašava da ne veruje da će se "Srbija usuditi da napadne".

"Mi nismo u NATO, ali imamo NATO na Kosovu. Povećao sam vojni budžet za 52 posto. U 19. i 20. veku su nas prvo napali, a onda razmišljali šta da rade. Sada ćemo povećati svoje kapacitete, svoje sposobnosti, ne da napadamo, već da ih nateramo da dvaput razmisle prije nego što se odluče za bilo kakav napad", smatra Kurti.

Kada je u pitanju položaj Srba on je rekao da ne želi nikoga da diskriminiše, da je njihov premijer, ali da "ključna prepreka dolazi iz Beograda" koji "maltretira Srbe koji žele da deluju i misle nezavisno".

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš