Kurti kandidat Samoopredeljenja za mandatara

Pokret Samoopredeljenje predložio je u ponedeljak, 20. januara svog lidera Albina Kurtija za mandatara za sastav Vlade Kosova.

Kurti kandidat Samoopredeljenja za mandatara

Samoopredeljenje je o tome zvanično obavestilo i predsednika Kosova Hashima Thacija, koji sada treba da i zvanično imenuje Kurtija za mandatara.

Prema Ustavu, nakon što Thaci imenuje Kurtija, počinje da teče rok od 15 dana za formiranje Vlade, koju treba da potvrdi Skupština.

Thaci je inače tokom vikenda izjavio da je već potpisao odluku o Kurtiju kao mandataru. Čekalo se da Kurtijev pokret zvanično obavesti Thacija o kandidatu.

S druge strane, pokret Samoopredeljenje još nije uspeo da postigne dogovor sa Demokratskim savezom Kosova (DSK) o zajedničkoj vladi, a bez čije podrške nema potreban 61 glas za formiranje Vlade.

U međuvremenu, Kurti je u ponedeljak putem video poruke na Fejsbuk profilu pozvao DSK da se vrati za pregovarački sto u cilju postizanja sporazuma. Kurti je rekao da njegova partija nije pristala na poslednji predlog DSK, koji insistira da dobije mesto predsednika Skupštine, iako je na tu funkciju krajem decembra izabran Glauk Konjufca iz Samoopredeljenja.

Kurti u video poruci građanima navodi da se "ne možemo vratiti u prošlosti, u 2019".

"Ja verujem da se možemo vratiti, i imamo obavezu prema svima da se vratimo za pregovarački sto, da ga ne napuštamo sve dok ne pronađemo zajednički jezik za postizanje našeg sporazuma", naveo je Kurti.

Dodao je da će se narednih dana sastati i sa predstavnicima manjinskih zajednica na Kosovu.

"Mi, kao pokret Samoopredeljenje, uzeli smo mandat za formiranje vlade koju vi želite, a koja je zemlji hitno potrebna", naveo je Kurti.

Facebook API failed to initialize.

Pokret Samoopredeljenje je na izborima 6. oktobra osvojio 29 poslaničkih mandata, a DSK 28 mandata.

Prvobitan dogovor ove dve partije je bio da se resori u vladi jednako podele, da premijer bude lider Samoopredeljenja Albin Kurti a da pozicija predsednika Skupštine pripadne DSK-u.

Međutim, Kurtijeva partija se nije složila da i pozicija predsednika države 2021. godine pripadne DSK-u, što je doprinelo tome da se na konstitutivnoj sednici ode bez dogovora te dve partije.

Tada je na mesto predsednika Skupštine pak izabran poslanik Samoopredeljenja Glauk Konjufca. Pokret Samoopredeljenje o toj poziciji više ne želi da pregovara budući da je ona ispunjena, i predlaže jedno ministarstvo više za DSK. Demokratski savez međutim i dalje insistira da, pored predsednika zemlje, dobije i mesto predsednika Skupštine.

U međuvremenu, Kosovo je u 2020. ušlo bez usvojenog budžeta. Ukoliko se do kraja marta ne usvoji Zakon o raspodeli budžeta, javne institucije ostaće bez novca.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš