Kurti i Šalenberg: Podrška Austrije za prijem Kosova u Savet Evrope i liberalizaciju viza

Premijer Kosova Aljbin Kurti primio je ministra spoljnih poslova Austrije Aleksandra Šalenberga "kao saveznika, partnera i prijatelja Kosova i zahvalio Austriji na izuzetnoj podršci i pomoći narodu Kosova, pre, tokom i posle rata na Kosovu, kao i pre i posle proglašenja nezavisnosti", prenosi RTK.

Kurti i Šalenberg: Podrška Austrije za prijem Kosova u Savet Evrope i liberalizaciju viza

Kurti je istakao činjenicu da je Austrija prva država koja je priznala kosovske diplome devedesetih godina, priznajući univerzitet i obrazovni sistem, u vreme kada su studenti protestovali za prava i protiv ugnjetavanja iz Srbije", navodi se u saopštenju.

Izražavajući posebno zahvalnost na pomoći u privredi, trgovini, obrazovanju, kulturi, premijer Kurti je rekao da se nada povećanju bilateralne saradnje u ovim oblastima. On je istakao da je Vlada Kosova spremna da poveća saradnju u cilju povećanja investicija i trgovinske razmene. Ističući institucionalnu stabilnost i pozitivne ekonomske pokazatelje.

Kako se navodi, ministar spoljnih poslova Austrije, Alekander Šalenberg, izrazio je sreću zbog ove posete i istakao kontinuiranu posvećenost Austrije podršci Kosovu.

Austrijski ministar je naveo višestruke veze između Beča i Prištine, ističući ljudske veze, i dodao da bi voleo da Austrija bude među tri najveća investitora na Kosovu i da poveća saradnju u privredi. Ministar Šalenberg je pohvalio potencijal naroda Kosova, kao najmlađeg u Evropi i rekao da veruje u mogućnosti koje Kosovo nudi, posebno u oblasti informacionih tehnologija.

Govoreći o obnovljivoj energiji, on je izrazio spremnost austrijske vlade da podrži Kosovo u tom pogledu.

Kako se navodi u saopštenju, obostrano je pohvaljeno organizovanje Zajedničkog ekonomskog foruma na Kosovu, zbog mogućnosti koje pruža u direktnoj razmeni između preduzeća Kosova i Austrije.

Na sastanku je bilo reči i o dijalogu Kosova i Srbije u Briselu i konstruktivnom i kreativnom pristupu Kosova u postizanju pravno obavezujućeg sporazuma, koji se fokusira na međusobno priznavanje.

Govoreći o novim geopolitičkim okolnostima, Kurti je rekao da pozdravlja povećanu pažnju Evropske unije u regionu Zapadnog Balkana. On je ponovio namere Vlade za članstvo Kosova u Savetu Evrope, NATO-u i Partnerstvu za mir, za koje se nada podršci i vođstvu Austrije, da napreduje u ovim procesima.

U međuvremenu, ministar Šalenberg je ponovio svoju podršku liberalizaciji viznog režima za građane Kosova, kao i članstvu u Savetu Evrope.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš