Kurti: Etnička podela rasistička ideja

Vršilac dužnosti kosovskog premijera Aljbin Kurti je na večerašnjoj onlajn liniji sa Harvardom ponovio da se protivi etničkoj podeli kao konceptu rešenja za Kosovo. Ovu ideju pripisao je nameri srpskog predsednika Aleksandra Vučića, a tokom razgovora sa američkim studentima, profesorima i diplomatama, koristio je srpsku reč „razgraničenje“, objasnivši čak i njen koren, u srpskoj reči „granica“.

Kurti: Etnička podela rasistička ideja

„Pre tri godine predsednik Srbije počeo je da spominje ‘razgraničenje’ (…), stavljanje nove granice sa Albancima. Moje je uverenje da je još 2017, on želeo da to u uši predsednika Trampa zazvuči, jer u to vreme imali smo tzv. zid koji je predsednik Tramp hteo da izgradi prema Meksiku, a predsednik Vučić je hteo da to zazvuči slično – u redu i ja hoću da izgradim zid, da razvučem bodljikavu žicu prema Albancima, tako da Albanci i Srbi budu razdvojeni jednom i zauvek", ovako Kurti vidi Vučićeve planove.

Sa druge strane, naglašava da on lično misli da je ideja etničke podele nešto što je dovelo do ratova.

„Kada neko predloži podelu ili ovu vrstu podele na etničkim osnovama, to nije dijalog mira i za mir, već nas vraća na kraj devedesetih, kada smo videli sve te masakre, zločine i genocid. To nije stvar mira“, kazao je Kurti dodajući potom:

„Drugo, mislim da je rasistički jer kazati da mi Srbi hoćemo da budemo sa jedne strane granice a svi Albanci na drugoj, kao da su Srbi i Albanci različite vrste i ne mogu da žive zajedno – je rasistički i neprihvatljivo za mene kao sociodemokratu koji veruje u ljudska prava“.

Ipak tvrdi da je takva ideja bila moguća zbog postojećih „autoritarnih mozgova“, bilo u Srbiji ili na Kosovu, ili u nekim okolnim zemljama – koji se ponašaju kao monarsi iz srednjeg veka.

„Kao da je teritorija zemlja očeva. Država je kuća očeva, narod su porodica očeva, dakle taj patrijarhalni moždani sklop – mi kao očevi zemlje, koji mogu da se uključe u razmenu teritorija, kao da je ona privatna svojina, ide protiv republike demokratije i ne može da se napravi veća greška od toga“, kazao je.

„Rusija pokušava da izvede treći državni udar na Balkanu“

U trenutnom uticaju na Balkan vidi ulogu Rusije. Tvrdi da predsednik Putin vrši uticaj u istočnoevropskim zemljama koristeći trenutnu fokusiranost spoljne politike SAD Kinom.

Smatra da je Rusija pokušala da proteklih godina izvede dva državna udara, u Crnoj Gori i Makedoniji, koji nisu uspeli, a da sada pokušava da izvede treći ili u BiH, ili na Kosovu.

„Tako da je ovo vrlo važan element da se razume da predsednik Putin sada pokušava da iskoristi novi prostor za koji misli da ga ima činjenicom da su SAD sada preokupirane više Kinom“, kazao je.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš