Demarkacija i dalje neizvjesna

Kurti: Da Thaçi prizna grešku

Danas će biti nastavljeno redovno zasjedanje parlamenta, a da li će u međuvremenu biti održana i vanredna sjednica, na kojoj će biti glasanje o Sporazumu za demarkaciju sa Crnom Gorom, iako je najavljena ta mogućnost, ona danas nije potvrđena.

Kurti: Da Thaçi prizna grešku

Demarkacija sa Crnom Gorom je juče bila i jedna od glavnih tema razgovora pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Wessa Mitchella sa predsjednikom i premijerom Kosova.

Kosovska skupština je tri puta bezuspješno do sada pokušala da sazove sjednicu parlamenta na temu demarkacije i nijednom nije mogla da obezbjedi neophodnu dvotrećinsku većinu.

Kosovskoj vladajućoj koaliciji nedostaje svega nekoliko glasova za dvotrećinsku većinu, odnosno 80 poslanika. Protiv ratifikacije demarkacije su Srpska lista, koja podržava kosovsku vladu i opozicioni pokret Samoopredjeljenje.

Lider tog pokreta Albin Kurti smatra da nema potrebe da se sa ratifikacijom demarkacije žuri, jer nije samo to uslov za liberalizaciju viza, već je potrebno dokazati i borbu protiv kriminala i korupcije.

Prema pisanju portala Koha, Kurti sada optužuje Thaçija da žurbom da se prihvati Sporazum o demarkaciji, potpisanom još 26. avgusta 2015. godine u Beču, zapravo želi da, kako kaže, u "parlamentu ratifikuje svoj zločin i izdaju Kosova".

Kurti, prenosi Koha, smatra da je prva vladina komisija za demarkaciju sporazum sačinila na štetu Prištine, čime teritorija Kosova gubi 8.200 hektara, te da je nedavna zajednička izjava, koju su u Podgorici potpisali Thaçi i crnogorski predsjednik Filip Vujanović, prevara.

Prema Kurtiju, pozitivan razvoj događaja bio bi kada bi Thaçi prihvatio svoju grešku zbog štete nanete kosovskoj teritoriji.

Dobro je, smatra, što je Crna Gora spremna da pregovara.

Zato bi, rekao je Kurti ranije, aktuelni sporazum trebalo poništiti, inicirati nove pregovore sa Crnom Gorom s ciljem sklapanja novog sporazuma koji ne bi bio na štetu kosovske teritorije.

Izvor: (info-ks.net)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš