Kurti: Ako dođe do povlačenja američkih trupa sa Kosova, neće biti zbog taksi

Nakon što je izjavio da ne veruje da će SAD uvesti ekonomske sankcije Kosovu zbog odbijanja da ukine takse, kosovski premijer, Aljbin Kurti, skeptičan je i povodom toga da će američke trupe da napuste Kosovo. Čak i ako dođe do povlačenja trupa, to neće biti zbog takse, tvrdi.

Kurti: Ako dođe do povlačenja američkih trupa sa Kosova, neće biti zbog taksi

Kurti smatra da povlačenje trupa nije povezano sa taksama, ali ujedno smatra da američki KFOR ne bi trebalo da se povlači sa Kosova.

„Naprotiv, i verujem da neće da se povuče sa Kosova. Videli smo jednu želju sina predsednika Sjedinjenih Američkih Država, ali to nema nikakve veze sa stopostotnom taksom. Ako tu odluku donese američki predsednik, ona još uvek nije povezana sa stopostotnom taksom. Radi se o smanjenju trupa koje su SAD izvršile i u Avganistanu i u Siriji“, rekao je Kurti na predizbornom skupu svoje stranke u Podujevu gde se očekuju izbori za predsednika opštine.

Kurti je ponovio stav da će ukiniti stopostotnu taksu zamenjujući je reciprocitetom, prenose prištinski mediji.

Međutim, iz SAD stižu poruke u kojima se poručuje da bi upravo zbog neukidanja taksi trebalo povući trupe sa Kosova.

Pre dva dana je američki senator, Dejvid Perdue poručio na Tviteru da ukoliko Priština ne ukine namete prema Srbiji, da bi SAD trebalo da preispitaju prisustvo trupa na Kosovu.

Njegovu poruku je retvitovao sin predsednika SAD, Donald Tramp Junior, napisavši da je vreme da se američke snage vrate sa Kosova.

“Slažem se. Na Kosovu ima 650 američkih vojnika. Vreme je da se vrate kući”, pisalo je u Trampovom retvitu.

Danas se sa konstatacijom o povratku trupa složio i Perduov kolega, senator Rend Pol.

“Podržavam mir i trgovinu sa svima. Ohrabrujem Kosovo da okrene stranu i radi sa Srbijom na večnom miru. Vreme je da vratimo naše trupe kući posle toliko godina”, napisao je Pol.

Međutim, sa ovim se potom nije složio i američki general, Ben Hodžis – povlačenje trupa smatra greškom.

“Ovo bi bila greška… KFOR je usamljeno sidro stabilnosti u regionu. Povlačenje (trupa) sada, pre primene sporazuma, bilo bi poput izbacivanja iz igre prvog tima u sred popravljanja rezultata u četvrtoj četvrtini, baš pre nego što krenete da vodite”, napisao je na Tviteru.

Sankcije koje se za Prištinu naziru, a o kojima su prištinski mediji često pisali proteklih dana, pored povlačanja trupa, tiču se i ekonomsih mera.

Gazeta Express je pisala da je Kurtija direktor MCC Šan Keirnkros, u telefonskom razgovoru, obavestio da će 50 miliona evra MCC-a biti blokirano, kao i projekat za gas, na osnovu kog je predviđeno da se uloži još oko 150 miliona evra.

Međutim, Kurti je dan nakon pisanja Gazete kazao da nije potvrđena informacija o višemilionskoj blokadi ulaganja za Kosovo.

Sa druge strane, koalicioni partner i lider LDK, Isa Mustafa, kako je sam potvrdio, razgovarao je sa Trampovim izaslanikom za dijalog Beograda i Prištine, Ričardom Grenelom koji ga je upozorio na prve sankcije ukoliko kosovski premijer bezuslovno i u potpunosti ne ukine takse, a koje se ogledaju upravo kroz sredstva MCC.

Kurtijeva vlada je pod pritiskom SAD zbog protivljenja da ukine takse na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine bezuslovno i u potpunosti, ali je i pod pritiskom koalicionog partnera, LDK, koji preti da će napustiti vladu ukoliko se ne ispoštuju zahtevi SAD. Kurti se, međutim, i dalje zalaže za postepeno ukidanje taksi – na uvoz sirovina 15. marta, a 1. aprila na sve proizvode, uz mogućnost uvođenja reciprociteta ukoliko Srbija ne ispoštuje njegove zahteve, čemu se takođe protive SAD.

Izvor: (Kossev.info)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš