Krasnići: Kosovu neophodna stabilna vlada, a novi izbori zbog virusa nisu mogući

Jeta Krasnići iz Kosovskog demokratskog instituta, povodom političke krize u Prištini, kaže da su lideri vladajućih stranaka trebalo da budu oprezniji i ozbiljniji u vremenu globalne epidemije i da ovo nije vreme za takve krize.

Krasnići: Kosovu neophodna stabilna vlada, a novi izbori zbog virusa nisu mogući

Krasnići za Kosovo Onlajn napominje da je u ovom trenutku neophodna politička stabilnost i funkcionalnost institucija i dodaje da je Kosovski demoratski institut već izneo stav po tim pitanju, da bi pad vlade izazvao nesigurnost kod građana. 

“Ostaje da se vidi šta će se desiti sa predlogom DSK za izglasavanje nepoverenja Kurtijevoj vladi. Ustav Kosova nudi mogućnost formiranja nove vlade bez izlaska na birališta, jer zbog koronavirusa izbori nisu opcija, pa ćemo videti da li će političke stranke iskoristiti tu mogućnost”, kaže Krasnići.

Ona ukazuje i da je za Kurtija očigledno neprihvatljivo potpuno i bezuslovno ukidanje taksi, kako to zahtevaju SAD.

“Uloga SAD i jasan zahtev prema Kosovu takođe je uticalo na novonastalu situaciju. Komunikacija između koalicionih partnera trebalo je da bude bolja od prvog dana formiranja vlade, ali mi se čini da oni nisu uspeli da prevaziđu razlike i postignu konsenzus, što bi bio najbolji put za građane Kosova“, kaže Krasnići za KO.

Jeta Krasnići ocenjuje i da ovo političko takmičenje šalje poruku da je interes građana od sekundarnog značaja. Ona ponavlja da su funkcionalne institucije jako važne zbog epidemije koronavirusa.

“Dijalog sa Srbijom ostaje ključno pitanje i u ovom trenutku jedan zvaničnik DSK je juče u televizijskoj emisiji rekao da se oni nalaze između predsednika Hašima Tačija i premijera Aljbina Kurtija, jer obojica žele da vode dijalog sa Srbijom. A Kurti i Tači imaju različite poglede kada je u pitanju nastavak dijaloga”, zaključuje Krasnići.

 

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš