KPA objavila imena "uzurpatora" lokala za privatizaciju; najviše njih u Severnoj Mitrovici

Kosovska privatizaciona agencija (KPA) objavila je danas "listu aktuelnih uzurpatora nekadašnjih društvenih preduzeća". Lista sadrži imena navodnih uzurpatora, uz imena nekadašnjih preduzeća kojima je "uzurpirani" prostor pripadao, opštinu u kojoj se prostor nalazi, te njegovu kvadraturu.

KPA objavila imena "uzurpatora" lokala za privatizaciju; najviše njih u Severnoj Mitrovici

Od ukupno 170, kako navode iz KPA, uzurpiranih lokala, uključujući i zemljište, najveći broj se nalazi u "regionu Mitrovice" (severne i južne, uključujući i manja mesta u blizini Južne Mitrovice). I dok je Severna Mitrovica opština sa najvećim brojem "uzurpiranih" lokala, među "uzurpatorima" širom Kosova i Metohije su fizička i pravna lica, pa čak i kosovske lokalne institucije, te UNMIK, odnosno EULEX. Najveći broj "uzurpiranih" lokala jesu oni koji su pripadali LUX-u i Jugopetrolu.

Listu KPA sa imenima onih koji se sada nalaze u lokalima "nekadašnjih društvenih preduzeća" možete pogledati OVDE.

Prema spisku KPA "uzurpirano" je 170 poslovnih prostora društvenih preduzeća, uključujući i zemljište. Čak 89 lokala se nalazi u regionu Mitrovice (južna i severna Mitrovica, uključujući i mesta u regionu Južne Mitrovice). Trideset i jedan "uzurpirani" prostor nalazi se u Severnoj Mitrovici, u Leposaviću 8, a u Zvečanu i Zubinom Potoku po četiri. Severna Mitrovica je tako opština sa najvećim brojem "uzurpiranih" lokala, a za njom slede Priština - sa 20, Vučitrn sa 17 i Južna Mitrovica i Glogovac sa po 15.

Kako dalje navode iz KPA, lista je objavljena nakon što je predsednik kosovskog parlamenta, Kadri Veselji, "izrazio zabrinutost u vezi sa pitanjem uzurpirane imovine", a uz konsultacije sa "Državnom agencijom za zaštitu ličnih podataka".

KPA ističe i da je na zahtev policije, ovaj spisak dostavljen svim regionalnim policijskim stanicama, te da će spisak biti periodično ažuriran, a da svi koji imaju prigovor na tačnost objavljenih podataka mogu da podnesu pismena zapažanja, ili žalbu u regionalnim kancelarijama KPA.

Podsetimo, KPA je 9. marta 2015. obavestila opštinu i radnike objekata koje namerava da privatizuje da će do kraja marta oglasiti privatizacioni tender za devet tzv. Luksovih lokala, koji se u Severnoj Mitrovici nalaze u centralnim mestima u gradu, čime se broj poslovnih objekata ovog društvenog preduzeća za privatizaciju u martu popeo na oko 30. Privatizacija je tada obustavljena zbog osnivanja borda. 

Međutim, prema pisanju prištinske Kohe, prošle godine je i gotovo 300 zahteva za iseljenje iz stanova bilo na čekanju, takođe, za Severnu Mitrovicu.

Pitanje privatizacija je bilo i deo koalicionog sporazuma između Srpske i PDK i LDK, koji je bio izričit da se pitanje privatizacije ne sme otvarati jednostrano i da će se privatizacija zaustaviti, a ono se našlo i među zaključcima predstavnika srpskih opština na KiM-u sa njihovog prvog zajedničkog sastanka u Gračanici 18. marta 2015. 

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš