Kosovsko MTI: "Recipročne mere" protiv Srbije nisu ukinute

Recipročne mere Kosova protiv Srbije", za uvoz nafte i gasa - nisu ukinute, upravo je saopšteno iz kosovskog ministarstva industrije.

Kosovsko MTI: "Recipročne mere" protiv Srbije nisu ukinute

 Iako je iz Kancelarije za KiM ranije saopšteno da će danas, od 9 časova, Kosovo prekinuti blokadu ulaska kamiona koji prevoze opasne materije iz centralne Srbije, iz ovog ministarstva navode da će "recipročne mere" trajati do postizanja sporazuma Beograda i Prištine o međusobnom priznavanju sertifikata (ADR) za prevoz ove robe. Istu poruku Beogradu uputila je i kosovska ministarka za dijalog, Edita Tahiri, koja navodi i da pitanje ovih sertifikata može da se reši kao što je to učinjeno sa fitosanitarnim i farmaceutskim sertifikatima. Srpska strana, međutim, za sada nema informaciju da se recipročne mere, kako tvrdi kosovska strana - nastavljaju. Neki od lokalnih medija su ipak, ranije danas, preneli da "posle jutrošnjeg ukidanja blokada, nema više gužvi na administrativnom prelazu Merdare". 

U ovom slučaju, imajte u vidu da, jučerašnje spekulacije srpskih medija da je Vlada povukla recipročne mere, donete 21. marta, za priznavanje ADR-a za vozila i vozače koji su izdale srpske vlasti za prevoz nafte i gasa - nisu istinite," navode iz kosovskog ministarstva industrije. 

Iz ovog ministarstva poručuju i da žele još jednom da ukažu na "spremnost" kosovske vlade za rešavanje "bilateralnih problema dijalogom", te da pozivaju vlasti u Srbiji da "još jednom razmisle o ovoj situaciji postizanjem sporazuma o uzajamnom priznavanju sertifikata ADR," kako bi se "eliminisala nepotrebna trgovinska barijera" i omogućilo "slobodno kretanje robe i ljudi".

Tahiri: Pitanje ADR sertifikata može da se reši kao što je to učinjeno sa fitosanitarnim i farmaceutskim sertifikatima

I kosovska ministarka za dijalog, Edita Tahiri, ponovila je u, jučerašnjoj, pisanoj izjavi za KoSSev, navode ministarstva industrije Kosova o nastavku "reciprociteta":
 
"Dok Srbija ne pokaže spremnost za međusobno priznavanje ADR sertifikata, ovo pitanje će biti pod recipročnim merama." 

Ona je dodala i da pitanje uzajamnog priznavanja može da se reši, kao što je to učinjeno sa fitosanitarnim sertifikatima i potvrdama o farmaceutskim proizvodima, koji su, podseća Tahiri, "postignuti dijalogom u Briselu". 

Kosovska carina je od 22. marta, odlukom kosovskog ministarstva industrije, počela sa sprovođenjem "recipročnih mera" protiv Srbije za prevoz nafte i gasa i kosovske institucije od tada ne priznaju sertifikate ADR koje je Srbija izdala za prevoz ove robe. Tako svi oni koji poseduju ove sertifikate gotovo 10 dana nisu uvezli svoju robu na teritoriju KiM-a, dok se kosovska i srpska strana međusobno optužuju da krše CEFTA sporazum. 

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš