Kosovski naprednjaci podstiču gaženje moralnih vrednosti

O razlozima zbog kojih je Ksenija Božović, članica Građanske inicijative Srbija, demokratija, pravda, pristala da bude na Srpskoj listi na izborima na Kosovu i dalje se spekuliše.

Kosovski naprednjaci podstiču gaženje moralnih vrednosti

Dok je naprednjaci u Srbiji i pripadnici Srpske liste na Kosovu brane i hvale zbog tog poteza, oni koji su politički protivnici kosovskih naprednjaka smatraju da je taj njen čin potpuno pogrešan.

Pitanje je da li će se ikada i saznati pravi motiv, ali nezvanično se među Srbima na Kosovu može čuti da je Božović, najbliža saradnica ubijenog Olivera Ivanovića, to učinila delom zbog pritisaka koje je trpela ali i zbog svojih interesa, odnosno ispunjavanja ličnih ambicija. Prema nezvaničnim rečima naših sagovornika, postoji mogućnost da im je obećano poslaničko mesto u Skupštini Kosova.

U svakom slučaju, sagovornici Danasa ocenjuju da ljudske, moralne i političke vrednosti izgleda više ne igraju nikakvu ulogu i da je bitno samo da se što bolje pozicionirate, dodajući da je to karakteristično još od 2013. i od kad se pojavila Srpska lista.

Božović kaže da je prelazak na SL dogovorila lično sa predsednikom Srbije, jer Srbima na Kosovu potrebno jedinstvo da bi ostali i opstali, te da je ta odluka pitanje opstanka GI SDP. Ona kaže da će uprkos odluci nastaviti da insistira da ubice Olivera Ivanovića budu pronađene.

Odbornik GI SDP Dušan Milunović, koji se sa kolegom Igorom Raičevićem zvanično ogradio od odluke Božović, smatra da teškoće kroz koje ona prolazi ne mogu biti razlog za takvu odluku.

Kako je za Danas objasnio, on lično nije bio u kontaktu ni sa kim iz SL, nije dobio nikakvu ponudu i smatrao je da je odluka, doneta u nedelju na sastanku, o odbijanju ponude konačna.

– Svi smo na sastanku, koji je Božović organizovala, rekli da želimo da prespavamo ove izbore, odnosno da ne želimo da njima učestvujemo. U četvrtak se pojavio poziv za koji sam mislio da je u vezi sa zajedničkim sastankom. Međutim, svi smo pojedinačno razgovarali sa Božović. U jednom momentu sam shvatio da smo dovedeni pred svršen čin. Moja obaveza je da kažem hoću ili neću da idem sa njima. Rekao sam da nije u redu ići sa njima. Ali kad sam video da sve ide u pogrešnom smeru, odnosno da smo pozvani samo da bi bili obavešteni o odluci da se ide sa SL, pokušao sam da vidim šta se desilo. Da li su u pitanju pretnje ili neki interes. Izneto je sve kroz šta je Božovićeva prolazila i to je navedeno kao razlog. To sam hteo da odvojim od politike jer je to privatna stvar. I to ne može da bude razlog za ovakvu odluku. I danas ću stati iza nje i pružiti joj pomoć, ali ne mogu da donosim političke odluke na osnovu toga i idem na listu koja je i mene lično targetirala – navodi Milunović.

Kako dodaje, on nikada neće biti deo te priče.

– Jedva čekam da vidim koliko SDP može da doprinese. Mi smo građanska inicijativa i naša suština je drugačija od visoke politike. Ovo su uradili samo da bi nas razdvojili, ugasili ili nešto treće – ukazuje on. On poziva da se pokaže dokaz o tome da su svi iz SDP podržali ovakvu odluku.

Na pitanje šta su dalji koraci onih koji se protive ovoj odluci, kaže da će se o tome razgovarati. Milunović će do kraja mandata ostati odbornik u lokalnom mitrovačkom parlamentu, jer je mandat koji je osvojio na listi SDP njegov. Baviće se kaže lokalnim problemima i pokušati da realizuje ideje o kojima je razgovarao sa Ivanovićem dok je bio živ.

– Bio sam šokiran dogovorom Božović sa SL jer je bila najbliža saradnica Olivera Ivanovića. Poznajem je i znam šta je sve govorila o SL nakon ubistva Ivanovića, koliko je insistirala na pronalaženju počinioca i koliki je oponent bila toj listi. Zato smatram da njen dogovor sa SL, koja je samo instrument Beograda, nije sporazum zbog nekog navodnog jedinstva srpskog naroda na Kosovu, već ultimatum. Međutim, o tome šta je prethodilo dogovoru, trebalo bi da kaže sama Božovićeva, jer to što se desilo je sramno i predstavlja izdaju Oliverovih ideja i zalaganja. Verujem da će ona to nositi na svojoj savesti – kaže za Danas Nenad Rašić, predsednik Progresivno demokratske stranke sa Kosova.

On dodaje da je sporazum tim pre čudan jer SL nijednom rečju nije pokazala nameru da pronađe Ivanovićeve ubice, na čemu je Božovićeva insistirala.

On podseća i da SL nijedan od svojih sastanaka, nakon ubistva Ivanovića nije počela minutom ćutanja, a u tom periodu je čak i Skupština Kosova, u kojoj su većina albanski poslanici, sednicu počinjala minutom ćutanja. Kako dodaje, sa Božović je razgovarao pre nešto više od nedelju dana o predlogu da GI SDP izađe na listi „Sloboda“. Ona je tražila vreme da razmisli. Rašić dodaje da sudeći po dogovoru koji je postigla sa SL očigledno joj nije bilo potrebno puno vremena.

Prema njegovim rečima, Božović je mogla ovaj izborni proces jednostavno da prespava i to bi bilo najprihvatljivije, ali se opredelila na i te kako nedostojanstven čin.

Slično tvrdi i Momčilo Trajković, predsednik Srpskog pokreta otpora sa Kosova, i dodaje da „je to još jedan pucanj u leđa Olivera Ivanovića“.

– Ne postoji cena zbog koje bi njegova partija bila koalicioni partner SL. To što je Ksenija napravila je veliki greh. A što se SL tiče, ona je ovim činom pokušala da spere odgovornost sa sebe za ono što je urađeno Oliveru, jer SDP svakako ne može da ugrozi SL. To nije mogao ni Oliver dok je bio živ – kaže Trajković, napominjući da ne želi da tvrdi ko ga je ubio, ali da svi znaju da je SL imala objektivnu odgovornost za ono što se njemu desilo i da oni od toga nikada ne mogu da se operu.

Predata Srpska lista kandidata

Srpska lista predala je juče listu kandidata za poslanike na prevremenim izborima na Kosovu. Odluka o učešću na prevremenim parlamentarnim izborima je doneta nakon konsultacije koje je SL imala sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Pre Srpske liste, listu kandidata je predala i Ujedinjena romska partija Kosova. U ponoć između petka i subote istekao je rok za predaju lista kandidata za poslanike u CIK-u, dok je 20. avgusta u ponoć istekao rok za prijavu predizbornih koalicija. Prijave za učešće na izborima predali su predstavnici Bošnjaka okupljeni oko koalicije Vakat, zatim predstavnici koalicije sastavljene oko Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja i Socijaldemokratske partije Špenda Ahmetija. Treću prijavljenu koaliciju čine Socijaldemokratska inicijativa Nisma Fatmira LJimaja, Alijansa Novo Kosovo Bedžeta Pacolija i Partija pravde Ferida Aganija. Iz CIK je saopšteno da su dve srpske partije – Progresivna demokratska stranka i Nova partija Kosova prijavile koaliciju „Sloboda“.

Božović nije sama

Osim Ksenije Božović, na listi kandidata Srpske liste je i Svetislav Jokić iz GI SDP. Kako nam je nezvanično rečeno, Jokić je učestvovao u razgovorima o pristupanju SL koji su se odigravali u Beogradu

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš