Kosovski naprednjaci pobijedili „izdajnike“

Prijetnje, bombe, strah, podjele i sumnjiva lica… lokalni izbori u deset srpskih opština na Kosovu imali su dugu predigru kojom je dirigovao Beograd. Završili su se kako su jedino mogli – pobjedom Vučićevih trabanata.

Kosovski naprednjaci pobijedili „izdajnike“

„Biće drugog kruga, ali za četiri godine", rekao je vickasto predsjednik Srpske liste Goran Rakić. Njegova lista je saopštila da su pobijedili u svih deset opština sa srpskom većinom na Kosovu. Ubjedljiva pobjeda „od 80 odsto", kako su rekli. Pljuštale su i čestitke iz Beograda – „velika pobjeda za čitav srpski narod", rekao je direktor kancelarije za KiM Marko Đurić. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da „nisu uspjeli oni koji su željeli da nas razjedine ili pobijede". Vučić nije rekao ko smo to „mi", a ko su „oni", mada je jasno da za njega postoji samo jedna linija podjele – njegova stranka i sateliti na jednoj, svi ostali na drugoj strani.

Izlaznost je u srpkim sredinama, kao i svuda na Kosovu, poražavajuće niska – najniža u sjevernoj Mitrovici (38,5 odsto), najviša u Klokotu (63,2). Na cijelom Kosovu je glasalo svega 43,85 odsto upisanih birača. U mnogim albanskim sredinama biće drugog kruga, pošto se gradonačelnici biraju direktno.

Sličnost lokalnih izbora na Kosovu u srpskim sredinama i onih u Srbiji je zapanjujuća. U oba slučaja se glasanje predstavlja kao borba na život i smrt, a u toj borbi aktuelne vlasti ne prezaju od bilo kakve vrste pritisaka na političke protivnike i birače. Sve to je praćeno teškom zloupotrebom medija i državnih resursa, otvorenim ili skrivenim prijetnjama. Čitava ta zastrašujuća mašinerija se za trenutak smiri tek kada se postigne apsolutna izborna pobjeda, a o tome šta bi se desilo ukoliko kandidati vlasti izgube izbore – možda nekom drugom prilikom.

Kosovo Lokalwahlen (picture-alliance/AA/abaca/E. Keci)

Slaba izlaznost - hronični problem Kosova (Priština, 22.10.2017)

Državni projekat i „izdajnici"

Ishod u srpskim sredinama je samo kumulativni efekat svega što je u prethodnom periodu radio Beograd, ističe za DW Dušan Janjić, predsjednik Foruma za etničke odnose. „A to su podsticanje podjela među Srbima, ali istovremeno i podjela koje su donijele nasilje. I to će biti jako teško normalizovati nakon ovih izbora, što će samo izazvati dalje slabljenje srpske zajednice na Kosovu, a to će značiti i slabljenje pozicije Beograda u dijalogu sa Prištinom", ocjenjuje Janjić.

Janjić kaže da su rezultati lokalnih izbora „očekivani, ali da su zbog male izlaznosti i velika opomena. To je pobjeda Beograda i na lokalnom nivou, a to znači da sada i sva odgovornost ide na Beograd. Mislim da je podrška samo jednoj listi pogrešna i konsekvence svega toga će sada snositi vlasti u Beogradu."

Zvanični Beograd je na sve načine promovisao samo Srpsku listu na Kosovu, koja se u Beogradu inače nezvanično zove Kosovski SNS. Tanka je bila granica između neukusne podrške i prijetnje. Tako je državni vrh Srbije jasno poručio da je Srpska lista državni projekat, ali i da svi koji su protiv nje „rade protiv interesa srpskog naroda".

Paralela sa izborima u Srbiji nije slučajna, jer se i u samoj Srbiji opozicioni protivnici satanizuju, a Naprednjacima takođe teško pada ako nemaju apsolutnu dominaciju od mjesne zajednice do vrha države. Dušan Janjić primjećuje da se to radi „otkako je Vučić na vlasti. A za to je Vučić dobio ne malu podršku međunarodne zajednice, što je rezultiralo time da je OEBS prekršio sva pravila 2013 godine, kada je nasjeo na izazvano nasilje i prekinuo izbore na sjeveru Kosova".

Bombe i molotovljevi kokteli

Tokom izbornog dana na Kosovu stizale su i neobične vijesti o, recimo, pronađenim eksplozivnim napravama u autobusu sa interno raseljenim licima sa Kosova na prelazu Jarinje. To se samo uklapa u tvrdnje opozicionih aktivista iz srpskih sredina o neviđenom pritisku, i upozorenja kako nije bilo nikakvog sučeljavanja u predizbornoj kampanji, da su uništavani njihovi plakati, da nije bilo nikakve slobode medija i da su jedino bili aktivni stranački terenski radnici.

Serbien - Bürgermeisterkandidat Oliver Ivanovic (DW/B. Slavkovic)

Oliver Ivanović

Dušan Janjić potvrđuje da je među Srbima na Kosovu postojala „prije svega atmosfera straha. Kad se građani malo opuste, odmah se nekome digne automobil u vazduh ili se baci molotovljev koktel na kuću. Sada je samo pojačano angažovanje kriminalaca iz Beograda i drugih sredina, koji su dolazili u mjesta poput Kosovske Mitrovice i Leposavića, gdje je za Vučićeve kandidate postojao rizik da pobijedi opozicija. A pokušaji da se iz Srbije unose eksplozivne naprave ne mogu se drugačije tretirati nego kao terorizam", smatra Janjić.

Meta – Ivanović

Lokalne izbore u srpskim sredinama obilježila je i nevjerovatno oštra kampanja protiv Olivera Ivanovića, koji je bio kandidat za gradonačelnika sjeverne Mitrovice. Lider Građanske inicijative 'Srbija, demokratija, pravda' je naveo kako „postoji strašna potreba Beograda da Srpska lista pobijedi na sjeveru Kosova, jer se boje da bi im u slučaju poraza bila načeta i vlast u Beogradu".

Oliver Ivanović je nedavno u intervjuu za DW istakao da kiparski model vidi kao najbolje rješenje za Kosovo, ali mu je takav stav donio i jako protivljenje zvaničnog Beograda. „Šta smo mi onda, Turci!?", oštro je replicirao Vučić na jednoj konferenciji za novinare.

„Kampanja protiv Ivanovića je uslijedila prije svega jer je on veoma poznat u javnosti", kaže Dušan Janjić. „Beograd prema njemu ima amoralan odnos i kada je riječ o sudskom procesu koji se protiv njega vodi. A Ivanović je trebalo da pobijedi na prvim izborima koji su uslijedili nakon Briselskog sporazuma, ali je Beograd to spriječio uz pomoć OEBS. Dakle, on je poznat, živi u Mitrovici, a sa druge strane ne mogu da ga nazovu izdajnikom i kao takav predstavlja prijetnju za one koje podržavaju Vučić i Beograd."

No nakon ovakvih izbora, odlučenih unaprijed, kosovski naprednjaci moći će, kako reče Rakić, da budu mirni barem četiri godine.

Izvor: (dw.com)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš