"Kosovo zauzima posebno mesto u srcima porodice Bajden"

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden čestitao je narodu Kosova Dan nezavisnosti, rekavši da nastavlja da podržava sveobuhvatni sporazum sa Srbijom usmeren na uzajamno priznanje.

"Kosovo zauzima posebno mesto u srcima porodice Bajden"

„Zadovoljni smo što Kosovo nastavlja da gradi i jača svoje pozitivne odnose sa susednim zemljama i nastavićemo da podržavamo vaše napore ka sveobuhvatnom sporazumu o normalizaciji sa Srbijom, usmerenom na međusobno priznanje“, navodi se u Bajdenovom pismu.

U pismu američkog predsednika, koje je objavila predsednica Osmani, pominju se i dostignuća zemlje, rekavši da je Kosovo transformisano iz krhke demokratije u konsolidovanu državu.

„Pozdravljam vašu posvećenost tekućem i vitalnom radu na jačanju kosovskih institucija i obezbeđivanju da kosovska demokratija donese rezultate za sve građane vaše zemlje. Sjedinjene Države će ostati nepokolebljivi partner Kosova dok se vi trudite da se borite protiv korupcije i jačate vladavinu zakona, štitite prava verskih i etničkih manjina, promovišete pravičan i transparentan ekonomski rast i obezbedite sigurnu budućnost održive energije“, napisao je Bajden.

Bajden je dalje naveo da je Kosovo prošle godine dosledno pokazivalo liderstvo na međunarodnoj sceni. On je takođe naveo pomoć SAD u borbi protiv pandemije Kovid-19.

„Dok se suočavamo sa pandemijom Kovid-19, zadovoljan sam što su Sjedinjene Države mogle da ponude još pola miliona sigurnih i efikasnih doza vakcine protiv Kovid-19 ovog meseca kako bi zaštitile i pomogle Kosovu da se oporavi od pandemije".

Bajden je pomenuo činjenicu da Kosovo zauzima posebno mesto u njegovom srcu.

„Kao što znate, Kosovo zauzima posebno mesto u srcima porodice Bajden. Još jednom vam zahvaljujem na velikoj časti koju ste ukazali mom sinu Bou kada ste mu prošle godine dali post mortem predsedničku medalju za vladavinu prava“, napisao je Bajden.

Bajden je istakao da se raduje zajedničkom partnerstvu između dve zemlje.

„Radujem se nastavku naših zajedničkih napora da produbimo partnerstvo između naših zemalja i da ostvarimo budućnost Kosova kao dinamične, suverene, multietničke demokratije, koja zauzima zasluženo mesto u evropskim institucijama i evroatlantskim”.

„Vama i svim ljudima na Kosovu želim zdrav i radostan praznik dok slavite svoju nezavisnost!“, zaključuje se u Bajdenovoj čestitki.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš