Kosovo teško do liberalizacije viza pre kraja godine

U Evropskoj uniji opada entuzijazam da će se liberalizacija viza za građane Kosova ostrvariti tokom leta, tako da sada izgleda da je i kraj godine ipak preoptimističan period za završetak procesa koji je uslovljen ratifikacijom demarkacije granične linije s Crnom Gorom i kažnjavanjem slučajeva organizovanog kriminala i korupcije na visokom nivou.

Kosovo teško do liberalizacije viza pre kraja godine

Kako piše prištinski dnevnik Koha ditore u izdanju od subote, Evropski parlament, u kojem se ranije govorilo da nije trebalo liberalizaciju viza usloviti ratifikacijom demarkacije između Kosova i Crne Gore, sada se pridružio onima koji vrše pritisak na kosovske političare da se što pre ratifikuje sporazum, jer u suprotnom će se dovesti u pitanje proces liberalizacije viza.

Pozivi za ratifikaciju su došli od dve izvestiteljke Evropskom parlamenta Tanje Fajon zadužene za proces liberalizacije viza i Urlike Lunaček, izvestioca za Kosovo.

Fajon je javila da se rasprava u dva komiteta Evropskog parlamenta zakazana za jul odlaže za septembar. Kao razlog odlaganja ona je navela nedostatak napretka u procesu ratifikacijiu demarkacije sa Crnom Gorom.

Lunaček je u četvrtak posle sastanka političkog komiteta EP koji je podržao liberalizaciju viza izjavila da je u procesu liberalizacije viza "lopta sada u rukama Vlade i Skupštine Kosova".

Lunaček je rekla da joj je žao što za sada još nema dovoljnog napretka u ispunjavanju dva poslednja kriterijuma u procesu liberalizacije viza za Kosovo - ratifikacije sporazuma o demarkaciji granične linije sa Crnom Gorom u Skupštini Kosova i potrebnog napretka u koracima u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala na visokom nivou.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš