Kosovo - republika nezaposlenih, siromaštva i oligarha

List "Kosova Sot" piše da uprkos svim obećanjima Vlade "Mustafa" i izjavama visokih vladinih zvaničnika da su posvećeni riješavanju postojećih socijalnih i ekonomskih problema u zemlji, u stvarnosti ništa nije učinjeno.

Kosovo - republika nezaposlenih, siromaštva i oligarha

Visoka nezaposlenost i duboko siromaštvo je prisililo više od 130 hiljada Kosovara da migriraju u inostranstvu. Čak i sa ovom vladom na vlasti, Kosovo tek treba da uspostavi razvijeniju ekonomije, kažu stručnjaci ekonomskih pitanja i poslanici.

Svi se slažu da su očekivanja bila daleko veća, da će nakon proglašenja nezavisnosti doći do poboljšanja ekonomske situacije. Prema njima, mali broj međunarodnih investitora, birokratije i korupcija tokom godina državnosti, omeli su ukupan ekonomski razvoj.

2008. godine, kada je Kosovo proglasilo nezavisnost, stopa nezaposlenosti iznosila je više od 43 posto, 15 posto od ukupnog broja stanovnika je živjelo u ekstremnom siromaštvu, dok je 45 posto stanovništva živjelo u relativnom siromaštvu. S druge strane, najnoviji podaci Agencije za statistiku Kosova, koji govore za 2015. godinu, pokazuju da je nezaposlenost na Kosovu 32,5 posto, dok je ekstremno siromaštvo procjenjuje da je znatno veće od 10 posto.

Posljedice loše vladavine

Poslanik Skupštine Kosova, Bali Muharremaj (AAK), rekao je da nema sumnje da su glavni problemi građana ekonomske i socijalne prirode, posebno nezaposlenost. Najnoviji podaci ekonomskih organizacija na Kosovu pokazuju da je nezaposlenost i dalje jedan od glavnih problema u zemlji. Prema podacima Svjetske banke i mnogih drugih međunarodnih organizacija, više od 61 posto mladih na Kosovu je nezaposleno.

"Najgore je to što su nikome nema da se obrate, jer već vidimo da i Vlada 'Mustafa' nije u mogućnosti da oživi ionako krhku ekonomiju naše zemlje, kako bi se otvorila vrata za unutrašnje investicije, a posebno za strane investicije, koje su od 2008. godine bilježile pad, do prije godinu dana", rekao je on.

Opozicioni poslanik Muharremaj kaže da bez promjene ove vlade, neće biti razvoja.

Ekonomski stručnjak, Milazim Abazi je rekao za "KosovaSot" da socijalna i ekonomska pitanja su jako veliki problemi s kojima se suočava kosovsko društvo.

"Svi ekonomski i socijalni problemi su povezani sa neriješenim političkim pitanjima, zbog loševladavine i nesposobni javne administracije, korumpirane i preopterećene", rekao je on.

"Ako danas trebate da registrujete automobil ili dobijete potvrdu ili uslugu u javnoj administraciji na Kosovu, vidjećete s kakvim, sasvim nepotrebnim nevoljama, ćete se suočiti. Za svaku uslugu u javnoj administraciji, bilo i onoj najjednostavnijoj, moraš kucati od vrata do vrata. Svi ovi problemi su učinili život Kosovara, svih slojeva, gotovo nepodnošljivim", rekao je on...

Izvor: (info-ks.net)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš