Kosovo: Pokrenut projekat “Unapređenje kosovskih institucija, demokratizacija i regionalna saradnja”

Istraživačka grupa za balkansku politiku pokrenula je danas dvogodišnji projekat “Unapređenje kosovskih institucija, demokratizacija i regionalna saradnja”, uz podršku Ambasade Norveške u Prištini.

Kosovo: Pokrenut projekat “Unapređenje kosovskih institucija, demokratizacija i regionalna saradnja”

Ceremoniji lansiranja projekta prisustvovali su pored norveškog ambasadora Per Stranda Sjaastada i premijer Kosova Ramush Haradinaj, potpredsednik najveće opozicione partije Demokrtaskog saveza Kosova Lutfi Haziri i brojne druge ličnosti iz sveta politike i civilnog društva.

Izvršni direktor Istraživačke grupe za balkansku politiku Naim Rashiti izjavio je da ovaj projekat ima za cilj unapređenje EU agende Kosova kroz jačanje institucija, demokratizaciju i regionalnu saradnju, uz učešće svih nivoa društva.

“Projekat ima pet komponenti, prvo proširenje koncenzusa političkog i inteziviranje dijaloga među glavnim parlamentarnim subjektima, uključenje žena, mladih, manjina i civilnog društva u procese izgradnje države. Drugo se odnosi na specifične treninge za mlade, potom podrška civilnog društva dijalogu između Kosova i Srbije, a četvrto podrška unapređenju regionalnih odnosa, van odnosa sa Srbijom, posebno unapređenje jako niskih odnosa sa Bosnom i Hercegovinom”, kazao je Rashiti.

Peta komponenta projekta je poboljšanje podele vlasti na Kosovu, povećanje kontrole i balansiranje među njima.

Premijer Haradinaj je pozdravio novi projekat Istraživačke grupe za balkansku politiku, kao i Ambasadu Norveške, naglasivši da ovakvi programi pomažu postizanju koncenzusa o različitim temama.

“I novi program koji počinje danas ima svoj značaj zato što u dinamici velikih ciljeva često nedostaju glavni elementi našeg života, kao što je stvaranje stabilnog terena putem dijaloga između partija, između institucija, među društvom uopšte, među etničkim zajednicama, jer kada postignemo mir među državama, taj mir treba da se dogodi i među ljudima i zajednicama naše zemlje”, kazao je Haradinaj.

On je naglasio da su pred Kosovom mnogi izazovi, ali da je jedna od glavnih stagnacija u implementaciji, te da treba iskoristiti svaku mogućnost da se ide napred.

Norveški ambasador Sjaastad je istakao da je Kosovu potreban koncenzus u pristupu dijalogu između Kosova i Srbije, te da sve partije trebaju biti deo dijaloga. Takođe je poručio da su Kosovu potrebne stabilne reforme i da nisu potrebni korupmirani, nego odgovorni političari.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš