Kosovo Onlajn na Jarinju: Ulazak nakon lekarskog pregleda, putnici iz autobusa i dalje preko prelaza pešice

Posle gotovo dva ipo meseca ulazak na teritoriju Kosova preko prelaza Jarinje moguć je bez odlaska u karantin ili samoizolaciju.

Odlukom kosovske vlade o ublažavanju mera donetih u cilju sprečavanja širenja koranavirusa sinoć je omogućen prelazak preko šest prelaza, a ekipa portala Kosovo Onlajn uverila se kako se to primenjuje na krajnjem severu Kosova.

Za putnike koji imaju kosovska lična dokumenta ili srpske lične karte gradova sa Kosova, prolazak je moguć posle obaveznog merenja telesne temperature, koju obavlja medicinsko osoblje na samom administrativnom prelazu.

Prema informacijama dobijenim na licu mesta, osobe koje na Kosovo žele da uđu sa ličnim dokumentima gradova iz Srbije, moraju da daju tačnu adresu na kojoj će boraviti i broj telefona. Putnicima koji su danas prelazili iz centralne Srbije na Kosovo nisu traženi testovi na koronavirus, a prema rečima medicinskog osoblja koje vrši pregled na samom punktu, to je potrebno samo za one koje se posumnja da su oboleli od virusa kovid – 19.

Vest o otvaranju prelaza i nesmetanom odlasku u centralnu Srbiju, ali i povratku na Kosovo sa radošću su dočekali mnogi građani.

Nakon uspešnog prolaska kontrole merenja temperature, put Severne Mitrovice nastavila je i četvoročlana porodica iz tog grada.

„Tražili su nam kosovska dokumenta i nakon toga su nam rekli da moramo da izađemo iz kola da nam izmere temperaturu. To je trajalo vrlo kratko i prošli smo bez većih problema“, svedoče oni. 

Za razliku od automobila, putnici koji sa Kosova žele da pređu autobusima u centralnu Srbiju preko administrativnog prelaza moraju to učiniti pešice.

Kako je za Kosovo Onlajn potvrdio vlasnik agencije Džo travel, koji vrši prevoz putnika na relaciji Severna Mitrovica – Beograd, preko Raške, razlog zbog kojeg ne može autobusima da se pređe preko prelaza je to što Kosovo još nije otvorilo međunarodni prevoz.

Sa kofetom u ruci, put Sremske Mitrovice krenuo je i sredovečni čovek iz Leška.

„Radim u Sremskoj Mitrovici i vidite da smo do punkta došli autobusom, a preko punkta smo morali pešice do drugog autobusa koji nas vodi do destinacije. Dokle će ovo da traje zaista ne znam, ali ono pto znam je da ovo nije dobro, ni za nas ni za njih“, sa gorčinom u glasi reče i nastavi put.

Sa detetom u naručju do svojih roditelja u Raški krenula je i mlađa žena koja je sa nestrpljenjem čekala da se otvore administrativni prelazi.

„Ovo je stvarno maltretiranje. Roditelji mi žive u Raški i tri meseca nisam mogla da ih vidim.

Ne znam zbog čega moramo da presedamo iz jednog u drugi autobus, ali znam da je to mučenje za sve nas“, rekla je ona.

Iz Prištine put Novog Pazara, bez većih problema, prošao je albanski pračni par, a za Kosovo Onlajn su rekli da su im na punktu tražili jedino dokumenta.

„Nismo imali nikakvih problema, samo smo pokazali lične karte i prošli smo. Nisu nam tražili nikakve testove za koronavirus, a koliko vidimo, jedino će nam prilikom povratka sa kosovske strane meriti temperaturu“, kaže taj Albanac iz Prištine.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš