Kosovo odlučuje o demarkaciji i o sudbini Vlade

Dva dana pre nego što će Skupština Kosova, na zahtev opozicije, odlučiti o sudbini Vlade Kosova, premijer Isa Mustafa će proslediti Skupštini Sporazum o demarkaciji granice Kosova i Crne Gore - sporazum kojem se opozicija već duži niz meseci protivi, a zbog čijeg neusvajanja Kosovu još nije ukinut vizni režim sa Evropskom unijom.

Kosovo odlučuje o demarkaciji i o sudbini Vlade

Ukoliko sakupe dovoljan broj potpisa, moguće je da će Skupština odmah u ponedeljak zasedati po tom pitanju.

Odluku da se demarkacija nađe pred Skupštinom doneo je sam premijer Isa Mustafa, nakon telefonskog razgovora sa zamenikom pomoćnika američkog državnog sekretara, Brajanom Hojt Jiom, u petak, nekoliko sati kasnije pošto je zakazana vanredna sednica o poverenju vladi.

U zahtevu opozicije, kojeg su podržali i pojedini poslanici vladajuće Demokratske partije Kosova, stoji da trenutna koalicija Demokratske partije i Demokratskog saveza, kao i pripadnika manjinskih zajednica, nije uspela da reši suštinske probleme sa kojima se suočava Kosovo, a kao posledica toga zemlja je više od godinu i po dana u političkoj krizi.

Mustafa, inače čelnik Demokratskog saveza, protivi se opciji da se njegov mandat za godinu dana skrati, te poručuje da ga ovakve peticije "ne plaše i ne brinu".

Demokratska partija, koja je u koaliciji sa Mustafom, još uvek nije donela odluku da li će glasati za okončanje rada Vlade. Kako su iz ove partije rekli, o konsultovaće se sa koalicioniom partnerom, a potom će o tome odlučiti partija. Ipak,priznali su da je u zemlji nezadovoljavajuća situacija.

Čelnik ove partije, istovremeno i predsednik Skupštine Kosova, Kadri Veselji kazao je međutim u nedelju da je ova partija spremna da podrži demarkaciju u ponedeljak.

Kosovska opozicija tvrdi da je Kosovo sporazumom o demarkaciji izgubilo 8.000 hektara, i to je bio razlog zašto je opozicija u nekoliko navrata suzavcima pokušavala da spreči da ovo pitanje dođe pred Skupštinom.

Pokret Samoopredeljenje u nedelju je saopštio da se njihov stav po tom pitanju nije promenio i da će upravo to pitanje dovesti do pada Vlade. Nisu hteli da govore o tome kako će se usprotiviti ratifikaciji ovog sporazuma.

Iz Inicijative za Kosovo, partije koja je pokrenula peticiju za rušenje Vlade, rekli su da Mustafina inicijativa o razmatranju demarkacije predstavlja strah od okončanja njegovog mandata.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš