Kosovo jedino u regionu nema zlatne rezerve

Centralna banka Kosova je u pisanom odgovoru Radiju Slobodna Evropa potvrdila da „trenutno ne drži u svom portfelju međunarodne rezerve zlata i drugih plemenitih metala“, prenosi Reporteri.

Kosovo jedino u regionu nema zlatne rezerve

U međuvremenu, u CBK je objavila izveštaj o finansijskoj imovini koja iznosi 1,85 milijardi evra, kao kapitalne rezerve.

Haki Šatri, bivši ministar finansija u Vladi Kosova, kaže za Radio Slobodna Evropa da postoji mnogo razloga zašto Kosovo nije uspelo da stvori zlatne rezerve.

Prema njegovim rečima, Kosovo je izašlo iz rata 1999. godine, a da nije nasledilo takve rezerve od bivše Jugoslavije. Prema njegovim rečima, Kosovo je u početku, u prvih pet godina posle rata, ulagalo u stvaranje institucionalne infrastrukture i stvaranje preduslova za formiranje države, sa veoma formalnim budžetom od oko 300 miliona evra.

"Nakon proglašenja nezavisnosti u februaru 2008. godine, bila su potrebna ulaganja u izgradnju kapaciteta za sprovođenje zakona i uspostavljanje institucija za naplatu poreza i carine. Razlog zašto nemamo zlatne rezerve u početku je slab kapacitet i mala mogućnost da imamo više (budžetski kapital). Da imamo više rezervi, onda bi ih država umesto da ih skladišti u stranoj valuti pretvorila u zlatne rezerve, ako bi se procenilo da je učinak cene zlata, kada se kupuje, povoljan. Ali to takođe zavisi od kretanja cena na tržištu“, kaže Šatri.

Osim nedostatka zlatnih rezervi, Kosovo nema ni svoju nacionalnu valutu, a evro je u upotrebi. 

Mejdi Bektaši, profesor ekonomije na Univerzitetu u Prištini, u intervjuu za Radio Slobodna Evropa kaže da se nedostatak nacionalne valute pravda nedostatkom zlatnih rezervi.

KOSOVOZLATOSRBIJA

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš