Kosovo je talac organizovanog kriminala i korupcije

Organizovani kriminal, ali i korupcije i dalje ometaju razvoj Kosova ocjenjuju poslanici Skupštine Kosova i stručnjaci za bezbjednosna pitanja. Prema njihovom mišljenju, ova vrsta kriminaliteta je doprela i u državnim institucijama.

Kosovo je talac organizovanog kriminala i korupcije

Članovi komisije za unutrašnje poslove, sigurnost i nadzor Kosovskih snaga bezbjednosti u Skupštini Kosova, kažu da organizovani kriminal predstavlja zabrinutost za državu. Fatmir Xhelili, član ove komisije iz Demokratske partije Kosova, izjavio je za Radio Slobodna Evropa da su potrebna veća ulaganja od strane institucija u sprovođenju zakona i jačanju pravosudnog sistema kako bi se smanjila pojava organizovanog kriminala.

“Potrebna je politička volja i upornosti državnih instrumenata za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije. Sudstvo zaostaje u primeni i kažnjavanju onih koji su prekršili zakon u tom pogledu. Vjerujem da bi i tužilaštvo trebalo biti upornije u ovoj oblasti”, kaže Xhelili.

On smatra da bi kažnjavanje zasluženim merama za osobe koje se bave organizovanim kriminalom, bila najbolja poruka da ne bi ova pojava bila previše rasprostranjena.

Poslanik Xhelili, takođe smatra da se i politaka umešala sa pojedincima koje se bave ovom pojavom.

Kako kaže on, veliki interes i velike koristi od organizovanog kriminala uspjeli su prodreti u državnim institucijama.

“Postoje sumnje da ove grupe interesa ili organizovane kriminalne grupe, imaju na neki način, posebnu ili direktnu političku podršku, inače ne bi mogle funkcionisati”, rekao je Xhelili.

Stručnjak za bezbjednosna pitanja, Naim Maloku, navodi da ekonomsko stanje i loše strukture vladavine prava imaju utjecaj da organizovane kriminalne grupe slobodno djeluju na Kosovu.

“Kosovo je još u fazi izgradnje sigurnosnih kapaciteta i sve to utiče na organizovani kriminal”, rekao je Maloku, dodajući da je pravosudni sistem na Kosovu nestabilan i da treba vremena da se poboljša, da bi Kosovo postala pravna država.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš