Kosovo i Albanija dogovorili carinske olakšice

Kosovo i Albanija će za pola godine imati jedinstvenu carinu, umanjene carinske tarife, a biće ukinute i roming tarife, odlučeno je u Peći, na petoj zajedničkoj sednici dveju vlada. Premijer Albanije podržao je odluku Kosova o povećanju taksi na proizvode iz Srbije.

Kosovo i Albanija dogovorili carinske olakšice

Sporazumi o saradnji između Vlada Albanije i Kosova potpisani su i u oblasti javnog duga, inostranog finasiranja, kao i odnosa sa međunarodnim finansijskim institucijama. Takođe je potpisan memorandum o razumevanju između Kosovske agencije za industrijsku svojinu i Generalne direkcije za industrijsku svojinu Albanije. Dve vlade su potpisale i protokol o jedinstvenom modelu za uvoz i izvoz životinja, proizvoda životinjskog porekla, kao i voća i povrća. Potpisani su sporazumi u oblasti zdravstva, priznavanju vozačkih dozvola, dijaspori, kao i saradnji među mladima.

Potpisivanjem devet sporazuma i protokola ekonomije Kosova i Albanije će biti ujedinjene, smatra premijer Ramuš Haradinaj i ističe da građani Kosova očekuju više.

“Znam da građani Kosova i Albanije očekuju više od dve vlade, mi ćemo nastaviti saradnju i suočavanje sa mnogim izazovima. Kosovo je danas tačka kontakta sa EU, SSP-om, istovremeno ispunjava sve kriterijume za liberalizaciju viza i očekujem da Evropska unija to ispoštuje”, rekao je Haradinaj

Haradinaj je još jednom potvrdio da je protiv razmene teritorija.

"Albanija nas je priznala u tim granicama. To su učinile i druge zemlje. Kad god Srbija bude spremna da nas prizna, neka izvoli. Kosovo pripada svom narodu, svojoj naciji i svojim saveznicima. Ovim se ne obraćam ni jednoj posebnoj ličnosti ili instituciji, ali je greška da se otvara tema granice - neće se to desiti dokle god bude Albanaca na Kosovu", rekao je premijer Kosova.

Albanski premijer je poručio da Kosovo i Albanija treba da streme ujedinjenju carina i podržao je odluku Kosova o povećanju taksi na srpske proizvode.

"Ovo je iracionalan uslov u normalnim uslovima, ali je normalan u iracionalnoj situaciji. To je odgovor na nepravde učinjene Kosovu, često i uz podršku različitih evropskih država. Svako ko misli da je taksa ekonomska - greši, ona je politička zbog pristupa Srbije da spreči ulazak Kosova u Interpol. U roku od šest meseci sve tarife između Kosova i Albanije će biti uklonjene, pokrenut je proces i naredne godine više neće biti carinskih tarifa i barijera između Kosova i Albanije”, rekao je Edi Rama.

Albanski premijer je rekao i da će Kosovo i Srbija u kratkom vremenskom periodu imati nultu tarifu i potpuno carinsko ujedinjenje, kao i da će od 1. januara Kosovu biti omogućen tranzit u luci Drač.

"Ko ovo smatra pretnjom, bilo u Beogradu i Briselu, dobrodošao je da za sto kako bi im se objasnilo da ovo nije pretnja, već poziv ostalima da ovo vide kao primer saradnje i poziv Srbiji da sledi isti taj primer. Neprihvatljivo je da su kosovski Albanci i dalje taoci zemalja Evopske unije, dok je Srbija ostvarila viznu liberalizaciju i bez priznavanja Kosova. Albanija je zainteresovana za saradnju sa Srbijom, ali samo ako je reč o iskrenoj saradnji. Srbija ne može izvoziti robu na Kosovo bez carine jer je Kosovo nezavisna zemlja”, Rekao je Rama.

Uoči početka sednice dveju vlada u Peći održan je i protest članova porodica ubijenih u Kumanovu, tokom oružanog sukoba sa pripadnicima snaga bezbednosti Makedonije 9. i 10. maja 2015. godine. Jedna od parola podseća da je bivši makedonski premijer Nikola Gruevski iz Makedonije pobegao preko Albanije.

Inače, prva zajednička sednica vlada dve zemlje održana je 2014. godine u Prizrenu, druga je održana 2015. u Tirani, treća u Prištini 2016. godine i četvrta 2017. u Korči.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš