Kosovo dobija pristup programima EU

Evropski parlament dao je "zeleno svetlo" za Okvirni sporazum o učešću Kosova u programima EU.

Kosovo dobija pristup programima EU

Kada stupi na snagu ovaj sporazum, kome predstoji ratifikacija i u drugim institucijama EU, građani Kosova će imati pristup evropskim programima koji se odnose na oblasti od kulture i istraživanja do razmene studenata i razvoja preduzeća.

"Ovo je važan korak u cilju približavanja Kosova EU. U pitanju su programi iz oblasti kulture, obrazovanja, zaštite životne sredine, nauke. Govorimo o približavanju ljudi. Istovremeno, Kosovo će za učešće u ovim programima morati da doprinosi EU budžetu", izjavila je izveštalac Evropskog parlamenta za Kosovo Ulrike Lunaček.

EU je sa Prištinom potpisala Okvirni sporazum o principima učešća Kosova u EU programima, na marginama prvog sastanka Saveta za primenu Sporazuma o stabilizaciji 25. novembra 2016.

Okvirni sporazum su tada potpisali šefica EU diplomatije Federika Mogerini i kosovski ministar spoljnih poslova Kosova Enver Hodžaj.

U pitanju su programi za razmenu studenata Erasmus +, Horizont 2020 koji se odnosi na istraživanja i inovacije, program za podršku malim i srednjim preduzećima Kozme i drugi.

Korist od ovih programa imaće poljoprivrednici, studenti, naučnici, poslovni ljudi i nevladin sektor na Kosovu.

Sve zemlje članice EU, a kasnije i sve zemlje Zapadnog Balkana, već su uzele učešće u ovim programima. Kosovo je 2009. godine prvi put dobilo preporuku Evropske komisije za Okvirni sporazum o učešću u EU programima koja mora biti ratifikovana u institucijama EU.

 

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš