"Kosovo da radi na prioritetima, za vojsku još uvek rano"

Holandski diplomata i bivši specijalni predstavnik EU na Kosovu Piter Fejt istakao je da očekuje napredak Kosova u oblastima vladavine prava, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala

"Kosovo da radi na prioritetima, za vojsku još uvek rano"

Fejt je u intervjuu za RTK2 kazao da je briselski dijalog zatvoren za javnost zbog čega nema podršku građana, dok za transformaciju Bezbednosnih u Oružane snage poručuje da trenutno nije najvažnije pitanje.

,,Mnogi ljudi na Kosovu i u Srbiji su zbunjeni i sumnjičavi u vezi sa tim šta se dešava. Moj predlog ljudima u Briselu je da uključe civilno društvo,  da rade sa nevladinim organizacijama, ekspertima na Kosovu, sa aktivistima. Da ih informišu i omoguće transpartentnost, jer pri tako osetljivom pitanju kao što je budućnost normalizacije odnosa sa Srbijom potrebna je snažna osnova, potrebna je podrška ljudi, a nažalost toga još uvek manjka", rekao je holandski diplomata.

Fejt smatra da ne bi trebalo da bude problema pri primeni sporazuma o Zajendnici opština sa srpskom većinom.  

,,To je nešto što je vezano za dijalog. Mislim da je potreban trud, time sam se bavio i na kraju svog mandata jer  to  je deo i Ahtisarijevog plana. Mislim da bi trebalo da se ovo pitanje finalizuje, poštujući zakonske okivre države Kosovo”.

Bivši specijalni prestavnik EU na Kosovu je izrazio nadu da će pitanje razgraničenja sa Crnom Gorom biti uskoro rešeno, ali da za transformaciju Kosovskih bezbednosnih snaga u Oružane snage Kosova nije pravo vreme.

,,Razumem težnju i u određenom trenutku će doći do ove transformacije, ali mislim da moramo razmišljati o stabilnosti regiona i o savetu NATO-a po ovom pitanju. Moj savet bi bio da se na ovom pitanju trenutno ne insistira. Mislim da je situacija i dalje previše osetljiva, da je još uvek puno prioriteta na kojima Kosovo treba da radi", naveo je je Fejt.

A među prioritetima, osim napretka na polju vladavine prava, borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, bivši specijalni predstavnik EU na Kosovu smatra da bi trebao da bude i završetak misije EULEX na Kosovu.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš