"Kosovo će imati modernu železnicu"

"Kosovo će imati modernu železnicu"

Železnički sistem je prioritet Vlade Kosova. Povezivanjem drumskog, vazdušnog i železničkog saobraćaja Kosovo će se povezati sa važnim koridorima što će obezbediti i njegov ekonomski razvoj. Javno preduzeće infrastrukture Kosova INFRAKOS potpisalo je ugovor sa italijanskom firmom GCF-Generale Costruzioni Ferroviarie iz Rima o rekonstrukciji deonice železničke pruge od Kosova Polja do Đeneral Jankovića. Predviđeno je da radovi na ovoj deonici budu završeni za dve godine. Premijer Haradinaj je poručio da je ovo veliki dan za Kosovo.

Prilikom potpisivanja ugovora o obnovi 65 km železničke pruge, premijer Ramuš Haradinaj  je poručio da će Kosovo dobiti  železnicu koja će omogućiti kvalitetan protok ljudi i robe i koja će doprineti jačanju ekonomskih veza sa Severnom Makedonijom i da je ovo prilika i za otvaranje radnih mesta.

"Danas je dan slavlja na Kosovu,  jer od danas započinju radovi na rekonstrukciji važne deonice Kosovo Polje  - Đeneral Janković. Radovi će trajati 24 meseca , do početka 2021. godine. Ovo je zajednička investicija Kosova i EU", poručio je Ramuš Haradinaj.

Investiranje u železnicu je prioritet Vlade Kosova i Ministarstva  infrastrukture i transporta.

"Prva faza obuhvata linije Kosovo Polje-Lipljan- Babljak -Uroševc-Kačanik. Druga faza se odnosi na  liniju Kosovo Polje- Obilić- Prilužje- Vučitrn- Mitrovica- Zvečan-Leposavić- Ibarska  slatina-  Lešak”, rekao je Palj Ljekaj, ministar infrastrukture.

Da će Kosovo dobiti modernu železnicu, potvrdio je i  izvršni direktor INFRAKOS-a. On je izjavio  da će biti uloženi napori u obnovu nekadašnjih linija.

"Od sutra će početi radovi, verujem da ćemo imati modernu liniju izgrađenu po kriterijumima EU", rekao je Agron Tači.

Rekonstrukcijom pruge kosovska privreda će biti u dobitku, ističu  predstavnici EU. Luiđi Brusa je rekao  da će za drugu fazu projekta biti dodeljeno oko 18 miliona evra i da je u pripremi i treća faza do granice sa Srbijom, što će znatno uticati na razvoj kosovske ekonomije.

"U prvoj fazi imamo oko 40 miliona evra, uključujući i fazu projektovanja, što će imati veoma pozitivan uticaj na Kosovu. Biće otvoreno 120 novih radnih mesta. To je veliki posao i veoma sam srećan zbog početka radova", poručio je predstavnik EU u Prištini Luiđi Brusa.

Na proleće 2021. godine  biće završeni i radovi na železničkoj pruzi od Peći do granice sa Albanijom, poručio je premijer Kosova. Za novinare koji su izveštavali na srpskom jeziku nije bio obezbeđen prevod.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš