Korupcija regionalni problem

Teško je boriti se protiv korupcije u uslovima loše vladavine i primene prava, kao i odsustva volje institucija da se uključe u rešavanje ovog problema, zaključak je regionalne konferencije "Institucionalni mehanizmi u borbi protiv korupcije”, održane u Prištini u organizaciji Kosovskog demokratskog društva.

Korupcija regionalni problem

Nedostatak političke volje, nedovoljna angažovanost nadležnih institucija, kao I loše pravosuđe, ključ su loše borbe protiv korupcije, što je I problem ostalih zemalja u regionu.

,,Mi imamo osobe sa stotinu krivičnih dela koje se ipak nađe na slobodi.Kako god da tretiramo problematiku, mi se vrtimo u krug I na kraju završimo sa lošom kaznenom politikom i neodgovornošću tužiilaca, sudija I policije”, rekao je pravnik Sćipidon Fazliju.

,,Nezavisnost, nepristrasnost I integritet su tri bitna faktora u funkscionisanju pravosuđa. Turska nema politički nezavisno pravosuđe,ali nema ni političku volju u borbi protiv korupcije, to je politička retorika , a ne stvarnost”, smatra tursi stručnjak Muhittin Acat.

U Crnoj Gori se veliki problem sa korupcijom rešavaju dodeljivanjem statusa svedoka saradinika i sporazumnim priznavanjem krivice.  

Stojanka Radović specijalni javni tužilac Crne Gore ističe da je crnogorska polugodišnja praksa je pokazala da su najveći slučajevi pod radnim nazivom Zavala, budvanski slučajevi za koje pretpostavljam da su medijski I u region propraćeni , dobili su sudski, odnosno procesni epilog zahvaljujući  metodama za prikupljanje dokaza I instituta svedok saradnik I novog instituta o sporazumnom priznavanju krivice.

Organizatori itiču da su ovakve konferencije od velikog značaja I da razmena iskustava može dovesti I do  rešenja, ali primetno je da se svi suočavaju sa lošom institucionalnom borbom a jasno je da borba protiv korupcije nije stvar pojedinca, već društva u celini.

Nažalost, na Kosovu postoji veliki broj korumpiranih institucija, iako smo radili na tome, još uvek nema vidljivih rezultata. Prošle nedelje smo predstavili percepciju korpucije za 2015. Godinu  i saznali smo da je Kosovo zemlja sa najvećom stopom korupcije u regionu I to je veliki problem, izjavio je Ismet Krueziju iz Kosovskog demokratskog instituta

Za sve institucije je vrlo bitno da rade zajedno, jer svi znamo da borbu protiv korupcije ne moze rešiti jedinka, već je za to potrebna saradnja među institucijama, smatra Anja Osterhaus predstavnik međunarodne transparentnosti.

,,Mediji su vrlo bitni, jer informisu o korupciji I načinu  rešavaanja ovog problema”, naglašava ona.

A da je korupcija ozbiljan društveni problem koji se ne iskorenjuje lako i koji je prisutan u svim sverama društvenog, političkog I kulturnog života, svedoči I pisanje beogradskog lista ,,Novosti” koji prenosi da Evropska antikorupcijska agencija (OLAF) istražuje slučaj eventualne korupcije i sukoba interesa u Delegaciji Evropske komisije u Beogradu. U pitanju je tender za promociju i zaštitu imovinskih prava interno raseljenih osoba i povratnika u postupku readmisije, koji je dva puta ponovljen i na kojem je, navodno, oba puta učestvovala i firma kojom, kako tvrdi ovaj list, upravlja bivši službenik Delegacije EK u Srbiji.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš