Konstituisana Skupština Kosova, Veselji ponovo predsednik

Danas je konstitutisana Skupština Kosova. Posle više od mesec dana, tačnije od 3. avgusta, kada je bio prvi pokušaj konstituisanja parlamenta, ovo zakonodatvno telo konačno je dobilo predsednika i potpredsednike. Novi – stari predsednik parlamenta je lider Demokratske partije Kosova Kadri Veselji.

Konstituisana Skupština Kosova, Veselji ponovo predsednik

Sednica skupštine je trebalo da počne u 11 časova, međutim, nije bilo kvoruma pošto u sali nisu bili prisutni poslanici koalcije PAN, Srpske liste i ostalih manjinskih zajednica. Predsedavajući Adem Mikulovci je zatražio pauzu do 14 časova.

Nakon pauze, u skupštinskoj sali bilo je 114 poslanika pa je rad mogao da bude nastavljen. Pristupilo se jedinoj tački dnevnog reda, izboru predsednika parlamenta i potpredsednika. Ispred koalcije PAN, kandidata za predsednika skupštine predložio je Enver Hodžaj, koji se prethodno izvinio zbog toga što poslanici ove koalicije nisu prisustvali prepodnevnom zasedanju, jer kako kaže, čekali su četiri poslanika da im se pridruže.

,,Normalna je stvar da smo za nastavak sednice i da realizujemo političu volju građana Kosova, i da sprovedemo rezultate izbora od 11. juna. A prvi korak je konstituisanje skupštine. Naš kandidat za predsednika parlamenta je Kadri Veselji”, rekao je Hodžaj.

A za izbor Veseljija glasalo je glasalo 62 poslanika, uzdržanih nije bilo, dok je protiv njegovog izbora bilo 52 glasa. Veselji je dobio podršku svojih koalicionih partnera iz Haradinajeve Alijanse za budućnost Kosova i Ljimajeve Inicijative, kao i podršku Srpske liste, ostalih manjinskih poslanika i troje poslanika Alijanse za Novo Kosovo.  

Izabrano je i petoro potpredsednika skupštine, prvo iz koalcije PAN - Džavit Haljiti, iz Demokratskog saveza - Kujtim Šalja i iz Samoopredeljenja - Aida Derguti. Iz drugog pokušaja izabrani su i potpredsednici iz manjinskih partija, iz Srpske liste - Slavko Simić, a potpredsednica iz ostalih manjina biće Mufera Šinik.

Tu se zavaršio i posao najstarijeg poslanika i predsedavajućeg konstitutivnom sednicom Adema Mikulovcija, koji se zahvalio poslanicima na saradnji i poželeo im sreću u daljem radu, a nakon toga predsedavanje je preuzeo Kadri Veselji.

Kada se to dogodilo, salu su napustili svi poslanici Samoopredeljenja, Demokratskog saveza Kosova, Nove Alternative, i sada bivši poslanik Pacoljeve Alijanse za novo Kosovo Korab Sejdiu.

Novi predsednik skupštine je rekao da će tokom svog mandata raditi na predstavljanju volje građana za nacionalno jedistvo i na saradnji političkih parlamentarnih stranaka. 

,,Političke razlike se ne mogu opravdati blokiranjem države, mi smo izabrani da rešimo probleme građana a ne da ih još više otežavamo. Skupština mora da bude mesto saradnje a ne optužbi. Moramo se orijentisati u streteškim pitanjima za zemlju, a to su obeležavanje granice, poboljšanje saradnje sa susedima, uređivanje naših opština. To su državna pitanja, i to ne mogu da reše samo određene stranke. Moramo uskladiti bitne stavke za zemlju, da budemo za sveobuhvatne reforme, da budemo jedistveni za stvaranje Vojske Kosova, da imamo jedistven stav u sprovođenju kriterijuma za liberalizaciju viza, i zajednički stav za evroatlansku orjentaciju i dijalog sa Srbijom. Konsenzus je moguć i neophodan, zbog naših građana, dece i budućnosti nacije”, rekao je u svom govoru novi predsednik skupštine.

Podsetimo, zbog nedostatka većine koja bi ga podržala do sada, iz šest pokušaja nije konstituisana Skupština Kosova. Što se tiče glasanja za vladu novog mandatara Ramuša Haradinaja - Veselji je rekao da će sednica biti održana u subotu. 

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš