Konjufca: Samoopredeljenje će da tuži Tačija

"Predsednik Tači je oteo proces dijaloga, pošto je taj proces oduvek vodila vlada. Tači se proglasio liderom, nikoga ne pitajući. Mi smatramo da moramo da mu pokažemo gde mu je mesto", rekao je poslanik Samooppredeljenja Gljauk Konjufca.

Konjufca: Samoopredeljenje će da tuži Tačija

Pokret Samoopredeljenje namerava da tuži predsednika.

Gljauk Konjufca je izjavio da Hašim Tači nije čovek od kredibiliteta, niti je u okviru njegovih ustavnih ovlašćenja da vodi dijalog sa Srbijom.

"Samoopredeljenje će da podnese tužbu protiv Tačija zato što Tači krši Ustav. Ne postoji ustavna osnova za ono što on radi. On je simbolično predstavnik i ne pregovara o međunarodnim sporazumima", rekao je Konjufca.

"Mislimo da možemo da pokažemo da zemlja ima predsednika u parlamentarnoj republici. Parlament bi trebalo da formira grupu i zajedno sa grupom platformu koja će da pokaže šta je ono o čemu ne može da se pregovara za Kosovo".

Konjufca je opisao Tačija kao "destabilizujućeg iznutra i kompromisnog spolja“.

"Predsednik Tači je oteo proces dijaloga, pošto je tim procesom oduvek vladala vlada. Tači se proglasio liderom, nikoga ne pitajući za to. Nije bilo promena nadležnosti prošle godine na Kosovu. Predsednik Tači ima iste nadležnosti kao Atifete Jahjaga“.

"Kada je bio premijer sastao se sa Dačićem, sada se dijalog menja u toliko da je Tači promenio svoju javnu funkciju. Ovo je neprihvatljivo i to bi trebalo da zaustave partije koje žele dobro Kosovu“.

"Videli ste ga kako povlači crvene linije Srbiji. Sada bi Parlament trebalo da postavi crvene linije Hašimu Tačiju. Mora da mu se pokaže da nije osoba od kredibiliteta za vođenje pregovora“.

"Trebalo bi da se uspostavi okvir za kosovske interese o kojima niko ne bi mogao da pregovara sa Srbijom".

"Crvena linija za Srbiju je – funkcionalnost Kosova. Trebalo bi da Kosovo izgradimo iznutra. Ovo će biti prva crvena linija sa Srbijom. Parlament bi trebalo da kaže da Kosovo ne može da prihvati bilo kakvu autonomiju, niti izvršnu Zajednicu".

"Drugo – ne sme da bude podele Kosova, ni fragmentacije, niti teritorijalne razmene".

"Tači je implicitno rekao da ulazi u razgovore kako bi napravio velike koncesije sa Srbijom. Ima samo jedan cilj – kako da zaključi koncesije sa Srbijom".

 

 

 

 
 

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš