Koliko su žene uključene u procese odlučivanja u regionu?

Od 7-9. decembra 2016, u Prištini se održava konferencija na temu „Žene promovišu dijalog i pomirenje“, u organizaciji misije OEBS-a na Kosovu i u Srbiji i pod okriljem inicijative „Follow Us-Sledite nas“ koja okuplja predstavnice iz Prištine i Beograda.

Koliko su žene uključene u procese odlučivanja u regionu?

Inicijativa ,,Sledite nas“ pokrenuta je 2012.godine u Budvi, članice ove inicijative na sastancima dele iskustva i bave se izazovima sa kojima se suočavaju žene koje pokušavaju da utiču na procese odlučivnja.

,,Svojim angažovanjem one su uspele da ostvare konstantnu  komunikaciju, bez obzira na žustre debate, koje su prisutne u oba društva. Ovo je vrlo praktičan primer sprovođenja rezolucije Saveta bezbednosti UN  1325 o ženama, miru i bezbednosti koja je usvojena 2000.godine,“ rekla je zamenica  šefa misije OSCE-a na Kosovu  Paivi Nikander.

,,Ako govorimo o pitanjima koja sve zabrinjavaju, članice tragaju za zajedničkim rešenjima i grade  međusobno poverenje i razumevanje između samih društava,“ kazao  je Jan Lueneburg, Šef misije OSCE-a u Srbiji .

Žene iz srpskog i kosovskog parlamenta, kao i žene iz civilnog društva, govorile su o dijalogu i procesu pomirenja.

Bljerta Kadriju, poslanica DPK u Skupštini Kosova smatra da OEBS ovim projekto doprinosi prevazilaženju tabua

,,Mi danas u ovoj sali možemo da govorimo bez bojazni, ne gledajući jedna drugu kao neprijatelje, već kao prijateljice koje tragaju za istim rešenjem, rekla je Kadriju.

,,Kada hoće da se rukuju, ljudi ne mogu da drže stisnute pesnice,žena koja otvori dlan, koja hoće da se rukuje, razume da moramo biti ravnoparavan deo dijaloga o tome kako će se živeti na Kosovu, kako že se živeti u Srbiji kako žemo prevazići sve naše sukobe i kako ćemo naći sličnosti među sobom , istakla je Gordana Čomić,“ poslanica DS u Skupštini Srbije.

,,Ono što je u ovom procesu važno jeste da naš korak slede mlade žene koje su učenice akademije  u Beču, koje slede naše ideje, a to su otvorenost u regionu, mir,stabilnost i  prosperitet svih naroda i narodnosti koji su živeli u bivšoj Jugoslaviji, koji će uvek zajedno živeti bez obzira na granice, gde ćemo biti  susedi uz svo poštovanje vrednosti različitosti, naglasila je Emilija Redžepi, poslanica u Vladi Kosova.

Dijana Vukomanomić iz Parlamenta Srbije smatra da su najteža vremena iza nas.

,,Sa tim bolnim iskustvom, sa velikom mudrošću i velikim saosećanjem za svakog čoveka, ženu i dete mi nastavljamo dalje, kazala je Vukomanović.

Sledeći korak inicijative ,,Sledite nas“ biće poboljšanje  položaja žena na selu, kao i njihovo uključivanje u dijalog, a pri sledećem susretu svoja iskustva bi mogle da razmene žene iz Prizrena i Zrenjanina.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš